Отбори от момчета от школите, центровете за личностно развитие и обединените комплекси от Шумен, Силистра и Търговище се включиха днес в турнира по минибаскетбол за купата на ученическа спортна школа “Хан Крум”- Шумен.

В зала “Младост” съставите на малките спортни таланти играха всеки срещу всеки и показаха добри начални умения в играта с оранжевата топка. Според правилата на провеждане на турнирите по минибаскетбол победител не се излъчва и не се прави официално класиране. Затова и трите отбора получиха медали и купи, а техните треньори – плакети, осигурени от домакините и от община Шумен.

Наградите връчиха заместник-кметът на община Силистра Мария Недялкова, която придружаваше отбора от дунавския град и директорът на шуменската спортна школа Людмила Любенова.

За ШУМ.БГ Людмила Любенова каза, че идеята на този турнир, както и на следващите, на които школата ще е домакин по различни спортове, е да се опитат да възстановят позабравения спортен календар и първенства между спортните школи на градовете.

“Първенствата на ученическите спортни школи бяха в календара на Министерството на образованието и науката и за последно, мисля се проведоха през 2008 г. Ние от миналата година правим проучване къде са се запазили спортните центрове, занимаващи се с подрастващи и ще се опитаме да възстановим турнирите и първенствата между тях. Засега, тази година, надпреварите са между школи от североизточна България, но се надявам да разширим обхвата”, обясни начинанието Любенова.

Заради това, че идеята тръгва от Шумен, то градът ще бъде домакин и на останалите турнири, като следват тези по шах, мини хандбал, карате, волейбол.

ШУМ.БГ