Музиката на Йосиф Цанков, поднесена по нов, но и в характерния си романтичен стил, ще бъде представена в концерт от Симфониета-Шумен под диригентството на Любомир Денев – син.

Джаз концертът носи името „Срещи в приказка/та/“  и е посветен на 110 годишнината от рождението на големия български композитор Йосиф Цанков. Концертът се представя за първи път извън София, утре от 19,00 часа в зала “проф. Венета Вичева” в сградата на Община Шумен.

Солист на концерта е внукът на композитора - тромбонистът Велислав Стоянов, аранжиментите и оркестрацията са дело на Милен Кукошаров /пиано/. Участват още джаз музикантите Атанас Попов /барабани/, Даниеле Феббо /контрабас/.

Част от музикантите заедно с ръководителя и диригент на Симфониета-Шумен Калина Василева дадоха днес пресконференция за предстоящата среща с творчеството на Йосиф Цанков.

“Нашият град, който е с традиции, заслужава този концерт, който напълно се вписва в атмосферата на Шумен. Този джаз музика е един много добър пример за приемственост. Музиката на Йосиф Цанков получава един нов глас”, каза в началото на брифинга Калина Василева.

“Това е част от една инициатива “Срещи с дядо Йожи”, която се зароди покрай разговорите с майка ми, която разказваше за дядо ми, както и с негови приятели. Понеже аз съм се родил, след като той е починал, реших, че начинът, по който мога да се срещна с него е чрез музиката му. Знам, че това може и да звучи като клише, но е и много вярно. Тази музика, която пази романтиката, трябва да се свири много повече, особено в нашите дни, когато романтиката рядко присъства””, сподели внукът на Йосиф Цанков Велислав Стоянов.

Милен Кукошаров, който е автор на аранжиментите обясни, че срещата с музиката на Йосиф Цанков е била предизвикателство. “Целта ми беше тези песни, които звучат от миналото, да  ги вкарам в малко официозна рамка, в която да звучат като класика, като мюзикъл, като филмова музика. Добавил съм и много неща от себе си. Широко сме застъпили импровизационния момент”, допълни Кукошаров

“Музиката на Цанков казва важните неща от и за живота. Тя ни приканва да се откажем от злобата и омразата и да живеем за любовта. Това е и кредото на Йосиф Цанков и начинът, по който той е живял”, обобщи Светослав Николов от Джаз ФМ радио и покани шуменци да преживеят това.

В концерта ще звучат „Събота вечер“, „Страстно обичам жените“, „Танго фантазия“, „Недей тъгува“, „Под жълтите листа на старата липа“, „Питай звездите“. Заслугите на Йосиф Цанков към българската музика са определили мястото му на основоположник на забавната музика в България. Шлагерите му печелят редовно наградите на публиката, зрителите и радиослушателите в многобройни фестивали и конкурси. Той е автор на песни като: „Приказка“, „Лунни лъчи“, „Песен моя, обич моя“, „Пролет моя“, „Пеят сто китари“, „Целуни ме“, „Птици мои“, „Облаци“, „Море на младостта“, „Песен за София“ и много други. През 1970 г. неговата „Повей ветре“ в изпълнение на Паша Христова е наградена с Голямата награда от фестивала „Златният Орфей“.

ШУМ.БГ