Българският еврокомисар Мария Габриел участва години наред в политическия живот, може би знае кое е разковничето за решаване на много от въпросите, тя ще взима сама решенията си. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след преговорите с ПП-ДБ.


"От втората политическа сила ясно казаха, че не е възможен кабинет, но ясно казаха, че и много от политиките ни ще бъдат подкрепяни, което също е важно за управлението на един кабинет", каза Борисов.

"От утре започваме срещите с останалите партии. Ако се договорим с тях за споделена отговорност, за съвместно управление, за кратък хоризонт от време, за приемане на бюджет, План за възстановяване, да тръгнат еврофондовете, с подкрепата, която заявиха втората партия, много бързо можем да наваксаме изоставането", заяви Бойко Борисов.

По думите му съществен елемент за споделена отговорност за управление са и ИТН, и ДПС, и БСП.

"Служебните правителства на Радев доведоха до този хаос и катаклизми във всички сфери на държавата. Трябва да се опитаме с общи усилия, дори и ако останат в опозиция", подчерта Борисов.

Според него правителството трябва да има поне докато се приеме бюджет и за 2024 г. т.е. минимум 18 месеца.

Запитан дали се разговаря за това, кой кои министерства може да управлява, Борисов каза, че не. "Те трябва първо да заяват, че са готови да участват и да предложат съответно имена, а Мария Габриел да избере и да каже може ли да работят с тях. Моята работа е дотук", обясни Борисов. 

Той заяви, че няма проблем с БСП и няма никакъв спор с Нинова.

"По всички международни данни ние сме шестата държава по износ на оръжия за Украйна. Ние имаме много оръжие, което срокът му на годност изтича. В рамката на солидарността на НАТО можем да си подменим оръжието и да дадем на Украйна това, което трябва. Нямаме никакъв спор с г-жа Нинова. Ще се спази същия принцип, по който се изнасяше оръжие", каза Борисов.

Той подчерта, че ГЕРБ са поели ангажимент и Стою Стоев ще бъде избран за председател на Правната комисия. "Това е доверието, като се каже нещо се изпълнява", каза още Борисов.

Дир.бг