Шуменският зоопарк, който се намира в парк Кьошкове от днес е отворен за посетители. Той ще работи всеки ден, включително събота и неделя, от 10,00 до18,00 часа. Входът е безплатен.

В момента в зоопарка има около 20 вида животни и птици, като ще се добавят и още. Сега има чинчили, като две от тях са родени в шуменската зоо градина, котешки лемури, носати мечета, папагал монарх, пауни, фазани, козички и др. Животните са дарени от зоопаркове в страната, а единият лемур е пристигнал от Верона.

“Зоопаркът бе затворен над 4 години заради липса на лиценз. Сега вече можем да се похвалим с лиценз и работещ зоопарк. Това е около 30% от зоопарка. В него са вложени около 180 хил. лв., средства на общината. Всичко до момента е изградено със сили на работещите в общинските предприятия  “Паркове и обредна дейност” и “Строителство и благоустройство”, каза управителят на “Паркове и обредна дейност” Златин Кайряков.

В зоопарка има изградена пречиствателна станция за води. Има и две контактни зони, където посетителите могат да видят по-отблизо животни. Едната е със зайчета и морски свинчета и ще работи събота и неделя. Там децата ще могат и да погалят обитателите й. Другата е първата работеща в България и в нея посетителите могат отблизо да видят различни видове птици.

Кайряков съобщи, че предстои да се ремонтира и останалата част от зоопарка. “Тази година по ОП “Околна среда” общините ще могат да кандидатстват за обновяване на зоопарковете си. Идеята е те да развиват консервационна дейност и да отглеждат местни защитени видове. Ние ще кандидатстваме, за да можем да направим и останалата част на зоопарка, чиято площ е 10 дка. И се надявам до средата на следващата година зоопарка да е изцяло отворен, каза още Кайряков.

ШУМ.БГ