140 студенти от 18 български университета са заявили участие в 45-тото издание на националния студентски литературен конкурс “Боян Пенев”, който ще се проведе от 19-ти до 21 май в Шумен.

Това обяви на пресконференция доц. Юрий Проданов от Шуменски университет “Епископ Константин Преславски”. “Това е 45-то издание на конкурса и цифрата сама по себе си говори за авторитета на проявата. От години не сме имали и толкова много участници и това също ни радва”, каза още Проданов.

От тази година конкурсът се организира от Университетски литературен център “Боян Пенев”. “Това е нова структура в Шуменския университет, която бе създадена през април с решение на Академичния съвет. Освен да организира литературния конкурс, Центърът ще организира и в бъдеще различни събития, като срещи с писатели и поети”, обясни доц. Проданов, който е и директор на университетския център.

Журито, което ще оценява творбите на участниците, е в традиционния си състав: проф. Пламен Дойнов, Захари Карабашлиев, Петър Чухов.

Откриването на националния студентски литературен конкурс “Боян Пенев” ще се състои утре, 19 май от 13,30 часа пред Ректората на ШУ. След това ще започнат и четенията. На 20 май ще се състои поетическият пленер, който ще отведе участниците в района на пивоварния завод, в къща “Авшарян” и в Безистена. На 20 май ще бъде открита и снимкова изложба с фотоси от минали издания на конкурса. Тя ще бъде подредена на 2-ия етаж на ректората на ШУ.

Връчването на наградите е насрочено за 21 май от 12,00 часа пред паметника на Иван Пейчев пред Регионалната библиотека.

ШУМ.БГ