Близо 1000 деца и младежи от над 20 населени места в България се включват в 8-то издание на националния конкурс „Децата на България пеят, танцуват, рисуват“.

Домакин и организатор на творческия форум е СУ „Сава Доброплодни“. Съорганизатори на конкурса са Училищното настоятелство при СУ „Сава Доброплодни“ и Музейният комплекс „Панчо Владигеров“.

“Радваме се да посрещнем толкова много участници на този форум, който дава сцена на талантливи деца и младежи от цялата страна.. Както и в досегашните издания те ще се изявят в три основни раздела: „Музика“ – популярна, класическа и народна; „Визуални изкуства“ – изобразително изкуство и дигитална рисунка и „Надиграване“, каза днес на пресконференция в община Шумен директорът на училището Албена Иванова.

На брифинга тя бе придружена от преподавателите Емилия Божилова, Дарина Бошнакова и Деница Спасова, които са част от организацията на конкурса в отделните направления. Дамите споделиха, че в конкурса, който е деца и младежи на възраст от 5 до 19 години, тази година участие вземат и възпитаници на детски градини, които са на по 4 години. Екипът на училището благодари и на родителите на бивши и настоящи ученици, които помагат за провеждането на конкурса.

Официалното откриване на „Децата на България пеят, танцуват, рисуват“ ще се проведе на 3 юни от 11,00 часа в двора на СУ „Сава Доброплодни“. След това ще бъдат наградени лауреатите в направления „Изобразително изкуство“ и „Дигитална рисунка“, в които свои творби са изпратили 306 деца.

Направление „Класическа музика“ ще се проведе в музейния комплекс „Панчо Владигеров“, направление „Популярна музика“ – в актова зала на ПЕГ „Н. Й. Вапцаров“, направление „Народна музика“ – открита сцена в СУ „Сава Доброплодни“, раздел „Надиграване“ – в НЧ „Тодор Петков-1963“.

Награждаването на лауреатите в тези направления ще се състои след приключване на конкурсните програми в съответните зали.

Участниците ще бъдат оценявани от 6 екипа професионално жури. Във всички раздели ще бъдат присъдени: Награда на кмета на община Шумен, първа, втора, трета и поощрителни награди във всяка категория и възрастова група; Специални награди – „Откритие на конкурса“, „Най-малък участник“ и колективни награди.

ШУМ.БГ