Стотици шуменски деца и родителите им се включиха днес в организираните от община Шумен празненства за Деня на детето.

Тази година събитията са на три места в града – в Парка на свободата, в Градската градина и на паркинга на зала „Арена“.

Празникът откри с поздрав към децата зам.-кметът по култура и образование Найден Косев.

„Този ден е много вълнуващ за нас възрастните, защото децата – това е смисълът на живота ни. Защото децата ни са тези слънца, които огряват ежедневието ни. И това, че празникът го има, не е случайно. Толкова дългогодишна традиция се спазва и от община шумен. Искам да ви приканя всички да бъдете днес щастливи от това, че вашите педагози имат възможността да ви предоставят такива центрове, които могат да ви забавляват през целия ден. Бъдете здрави, усмихнати и щастливи. Честит празник!“, каза в приветствието си той.

В парка до общината в 10,00 часа отвориха няколко творчески ателиета - по рисуване,  боди арт, дърворезба, работа с глина, изработване на бижута от мъниста. За всички бе сложена огромна игра „Не се сърди човече“, а тези с певчески и танцувални таланти можеха да ги демонстрират на откритата сцена.

Градската градина днес е арена на спортни съревнования. На игрището се провежда турнир по футбол, а под сянката на кестеновите дървета – турнир по шах. Желаещите можеха да опитат точността си в хвърлянето на стрелички по балони.

До „Арена Шумен“ за доброто настроение от сутринта се грижат професионални аниматори. Там празничната програма ще продължи до по-късно. След 16,30 часа музикантът и водещ Искрен Пецов ще излезе на сцената, а в 19,00 часа е началният час на концерта на Криско.

1 юни отпразнуваха днес и децата от Центъра за ранно детско развитие в Шумен. Те се надпреварваха в състезания с кегли, прескачане на препятствия и правиха упражнения за баланс заедно със специалистите от центъра и окуражавани от родителите си.

Най-интересна бе надпреварата за пукане на балони и състезанието за най-много сапунени мехурчета. Децата получиха почерпка и подаръци и се забавляваха заедно с екипа на ЦРДР.

Към момента 80 деца с нужда от подкрепа в развитието им във възрастта от 0-7 г. , посещават центъра и провеждат занятия с рехабилитатор, кинезитерапевт, логопед, психолог, специални педагози. Над 470 деца и семейства от община Шумен са получили помощ и консултация от специалистите и социалните работници от откриването на центъра през ноември 2016 г. досега.

ШУМ.БГ