Подобряване на инфраструктурата и подмяна на улично осветление планира да извърши община Шумен в следващите три години като стартира дейностите още през тази.

За целта администрацията обяви две обществени поръчки – за подмяна на стълбове и прилежаща кабелизация и за подмяна на улично осветление с ново енергийно ефективно.

Средствата за дейностите са от бюджета на общината и от Националния план за възстановяване и устойчивост.

1 666 396 лв. без ДДС е прогнозната стойност на поръчката за нова инфраструктура. Това включва подмяна на стълбове и рогатки, на кабели и проводници, заземителни съоръжения и др.

Посочени са и улиците и булевардите, по които ще се работи. Това са: бул. „Славянски“, бул. „Велики Преслав“, ул. „Университетска“, ул. „Съединение“ в участъка от ул. „Адам Мицкевич“ до ул. „Карел Шкорпил“, ул. „Съединение“ в участъка от в участъка от ул. „Преслав“ до бул. „Ришки проход“, ул. „Добруджа“, ул. „Станционна“ в участъка от бул. „Плиска“ до бул. „Мадара“.

В документите на обществената поръчка е утоянено, че за ул. „Съединение“ в участъка от ул. „Адам Мицкевич“ до ул. „Карел Шкорпил“ и ул. „Станционна“ в участъка от бул. „Плиска“ до бул. „Мадара“ парите са от бюджета на общината за тази година в размер на 250 000 лв. без ДДС.

Планирано е в  бюджет 2024 да се задели сума за нова инфраструктура до 991 666 лв. без ДДС, а в бюджет 2025 г. – до 424 729 лв. без ДДС.

Със средства от Националния план за възстановяване и устойчивост ще бъде подменено улично осветление с ново енергийно ефективно LED осветление, ще се въведе на система за централизирано интелигентно управление на уличното осветление, ще има производство на енергия от ВЕИ за самопотребление от уличното осветление на Шумен. Трябва да се осветят и 20 пешеходни пътеки.

Прогнозната стойност на тази обществена пръчка е 655 475 без ДДС.

Община Шумен вече бе одобрена за финансиране на проект „Рехабилитация и модернизация на улично осветление в град Шумен“ по процедурата „Подкрепа за енергийно ефективни системи за улично осветление“ на механизма за възстановяване и устойчивост.

Общата стойност е в размер на 832 811 лв., но все още не е сключен договор.

Според одобрения проект ще се подмени улично и парково осветление в междублокови пространства в града, по бул. „Славянски“, по обслужващи и събирателни улици в Шумен. В проекта е заложена подмяна на 3 085 лампи с нови енергийно ефективни LED тела.

ШУМ.БГ