98 състезатели от Румъния, Турция, Грузия и България се включиха в първото издание на турнира “Шуменска рапира”, който се провежда в зала “Арена Шумен” днес.

Надпреварата е за рапиристи до 10, 12 и 14 години, като за 14-годишните състезанието е и кръг от европейската верига турнири за тази възраст и важи за ранглистата.

Първи на осемте фехтовални пътеки в залата своите дуели започнаха 14-годишните. При момчетата са записани 19 рапиристи, които са разпределени в 4 предварителни групи. При момичетата има 23 състезателки, които също започват надпреварата от 4 предварителни групи.

След финала на турнира при 14-годишните, ще започнат дуелите при другите две възрасти. Входът за зрители е свободен.

Турнирът се организира от клуба по фехтовка “Шумен 1951”, а намерението е той да стане традиционен.

За европейската верига при 14-годишните момчета победител стана Робърт Гето от Румъния, победил на финала Росен Великов от Волов Шумен с 15;8 туша. При момичетата Анано Джинхарадзе от Грузия бе безапелационна като срещна достоен опонент едва на финала – румънката Мария Леонте, която победи с 15:9 туша.

При 10-годишните първите шампиони на турнира “Шуменска рапира” са Павел Мариянов и Савина Петров от “Шумен 1951”. При 12-годишните първи са Роберт Катанеску и Александра Никола от Румъния. Тук при момичетата Ваяна Делчева от “Шумен 1951” спечели бронзов медал.

ШУМ.БГ