От 2 до 4 юни в Пловдив се проведе Националния летен турнир по информатика, където  участниците от Шумен се представиха отлично, съобщи Бисерка Йовчева от Школа А&Б.

Равносметката: отлично представяне на шуменци – три златни, два сребърни, два бронзови медала и множество грамоти за отлично и много добро представяне.

В група Е (4-5 клас) четвъртокласникът Александър Вълчев се връща с грамота за отлично представяне. Освен него, с грамота за отлично представяне са Борис Бобев, Мартин Данчев и Антонио Рахчев, който е от Разград и е възпитаник на Школа А&Б.

В група D (6 клас) Симона Иванова завоюва сребърен медал в класирането за момичета.

Представянето в група С (7-8 клас) с право може да се нарече блестящо – второ място за Иво Иванов, трето – за Серкан Рашид и четвърто – за Симона Христова. Освен тях с грамоти за много добро  представяне се завърнаха Явор Василев и Божан Иванов, който е от Търговище. Симона Христова грабна златния медал в класирането за момичета.

'В тази възрастова група се определя младежкия национален отбор, който трябва да представя страната ни на Европейската младежка олимпиада по информатика, която ще се проведе през септември в Грузия. В отбора ще участват 4 български състезатели и съставът му се определя от серия от контролни състезания, последното от които ще бъде в началото на юли. До този момент в четворката са и тримата най-добри състезатели от Школа А&Б – Иво, Серкан и Симона”, припомня Йовчева

В група B (9-10 клас)  грамоти за отлично представяне получиха Владислав Костов, Нермин Идириз и Мартин Недев, който е от Хасково. Нермин Идириз спечели и бронзов медал в класирането за момичета.

Победата на Дани Койнов в група А (11-12 клас) е едно от най-големите постижения на Школа А&Б през последните години. “Класирането на първо място в най-силната група е резултат от огромния труд на Дани, като той отново доказа, че е сред най-добрите в българската състезателна информатика, независимо, че е още в 10 клас”, смята Йовчева

Впечатляващ бенефист за момичетата-абитуриенти в Пловдив – златен медал за Деница Янкова и бронзов медал за Ния Димитрова в класирането за момичета.

Ръководители на състезателите са преподавателите от Школа А&Б Бисерка Йовчева, Димитър Добрев, Цветелина Петрова и Цветелина Иванова. Димитър Добрев и д-р Цветелина Иванова са преподаватели във Факултета по математика и информатика на Шуменския университет, а Цветелина Иванова е студентка там.

Състезателите бяха придружени от Георги Зашев и Мирослав Станчев – учители от ППМГ „Нанчо Попович“, от където са и всички шуменски участници.

Присъствието на състезателите от турнира беше осигурено от дарители, на които всички са особено благодарни. Специална благодарност за Автомагистрали „Черно море“, които осигуриха транспорта.

ШУМ.БГ