Общинската администрация в Шумен смята да въведе забрана за достъп и движение на МПС по улица „Цар Освободител“ от площад „Оборище“ до ОББ.

Решението е минало през Комисията за безопасност на движението на закрито заседание на 30-ти май, става ясно от съобщение, поместено на сайта на общината.

Подготвена е и заповед на кмета, като в момента се изчаква да мине 30-дневният срок за възражения и становища.

Нито от заповедта, нито от съобщението за старт на процедурата стават ясни мотивите за въвеждане на забраната. Улица „Цар Освободител“ във въпросния участък има жилища, търговски обекти, заведения за хранене, БЧК, както и голяма банка, чиито клиенти спират колите си там.

За ШУМ.БГ кметът Любомир Христов обясни, че предложението е на Комисията за безопасност на движението и той ще го изпълни. „Искаме тази възрожденска част да стане нормална за разходки пешеходна зона, с пейки и така нататък“, каза кметът. Той добави, че не очаква неудобства за гражданите, тъй като в района има достатъчно места за паркиране.

Според търговци в района обаче, пожелали анонимност, идеята на кметската администрация не е добра и има за цел единствено да насочи водачите към платения паркинг, западно от НЧ "Добри Войников“, който през повечето време стои празен. 

Възражения и препоръки могат да се правят на гише 3 в Информационния център на общината или на имейл d.atanasova@shumen.bg.

ШУМ.БГ