За първи път в Шумен ще се проведе състезание в автомобилната дисциплината Гимкхана. Градът попадна в календара на Националния шампионат по Гимкхана и надпреварата е запланувана за 23 юли, а трасето ще на бул. Славянски пред сградите на общината и Регионалния исторически музей.

Гимкхана е дисциплина, при която се демонстрира майсторско шофиране по трасе, с изпълнение на определени елементи и преминаване на препятствия и наподобява Полигона от шофьорските курсове преди години. Неправилното минаване по трасето носи наказателни точки и печели този, който направи най-малко грешки.

Организаторите от Автомобилната федерация на България, варненският клуб „Флат ауто“ и „Шумен аутоспорт“ все още не са обявили схемата на препятствия по трасето в Шумен, но със сигурност надпреварата ще е интересна. Още повече, защото в Гимкхана може да участва всеки, а не само професионални автомобилни пилоти. Всеки водач на автомобил, който има желание да изпита своите умения зад волана, може да се запише, като е достатъчно да притежава валидна шофьорска книжка и автомобил с преминат технически преглед. Не е необходимо и специално оборудване - всяка една лека кола може да премине по състезателното трасе.

Таксата за участие е 50 лв., а входът за зрители е безплатен.

Тази година в дисциплината Гимкхана са насрочени 5 кръга, като преминаха първите три – Варна, Провадия и Елена. Шумен е 4-тата спирка от календара, а сезонът завършва във Варна.

ШУМ.БГ