Апелативен съд – Варна потвърди мярката за неотклонение „задържане под стража“ на 48-годишния Климент К. от Шумен, който на 1-ви юли бе задържан за отглеждане на марихуана в големи количества. Приятелката му е с мярка „парична гаранция“, съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура.

При гледането на мярката на Климент К. адвокатът му е поставил под съмнение това, че откритата листна маса е високорисков наркотик, както и че тя е собственост на обвиняемия. Защитникът посочил, че задържаният е неосъждан, срещу него няма висящи производства, грижи се за семейството си, а дружеството му осигурява препитание на 6 души.

Варненският апелативен съд взел предвид, че са предявени обвинения по два престъпни състава, при съучастие. Според магистратите съществува основателно предположение обвиняемият да е съпричастен и към двете деяния. Съдебният състав обърнал внимание на откритите в имоти, ползвани от Климент и приятелката му над 480 конопени растения в различна фаза на развитие, както и на изсушената тревиста маса. Затова правилно Шуменският окръжен съд е преценил, че има достатъчни данни, за да се оформи извод за участието на обвиняемия в деянията, за които е обвинен. Дейността се е развивала в продължителен период, което подкрепя заключението, че при по-лека мярка мъжът може да извърши престъпление. Големият брой на растенията показва, че те са отглеждани не за лична употреба, а с умисъл за разпространение.

Определението на Апелативен съд – Варна е окончателно.

ШУМ.БГ