Голям пожар се е разразил в житен блок край село Сини вир, съобщиха от полицията.

Оттам допълниха, че на място вече работят четири екипа пожарникари. Два от тях са от Каолиново, един от Шумен и един от Нови пазар.

Малко след 17,00 часа от ОД на МВР съобщиха още, че пожарът е потушен. По първоначални данни от житния блок, който е бил около 750 декара, са унищожени 700. Спасени са 50 декара посеви, както и съседен житен блок от 1600 декара.

Причините за възникването му са в процес на изясняване, като най-вероятната причина е небрежност при боравене с огън на открито.

От полицията напомниха, че с повишаването на температурите се увеличава и рискът от възникване на пожари в полските и горски територии. Ако се проявява нужната внимание и грижа, 90% от тези пожари биха могли да бъдат предотвратени.

От РДПБЗН Шумен напомниха, че всички юридически и физически лица, собственици и ползватели на земеделски земи следва да спазват правилата и нормите на пожарната безопасност при извършване на дейности в земеделските земи. За участие в жътвената кампания се допуска само технически изправна, обезопасена и оборудвана с уреди за пожарогасене земеделска техника, която е преминала годишен технически преглед, когато такъв се изисква съгласно Закона за регистрация и контрол на земеделската и горската техника, или периодичен технически преглед съгласно Закона за движение по пътищата.

Забранено е паленото на открит огън, тютюнопушенето и паркирането на моторни превозни средства в площите с посеви и на разстояние, по-малко от 50 метра до тях. Освен това се забранява в земеделските земи и извън тях (слогове и крайпътни ивици) паленето на стърнища, на други растителни остатъци, както и използването на открити огнеизточници.

В никакъв случай не трябва да се пали огън на открито във ветровито време. При установяване на нарушения на изискванията за пожарна безопасност се налагат санкции на виновните лица по Закона за МВР- глобата е в размер от 200 до 2000 лева.

Всеки, забелязал пожар, трябва да подаде сигнал на телефон 112.

ШУМ.БГ