Шумен ще посрещне и награди победителите в 70-тата Международна колоездачна обиколка на България. За първи път градът ще е финал на престижната надпревара. Това ще се случи на 31 август, като се очаква състезателите да финишират пред сградата на община Шумен около 16,30 ч.

70-тата международна колоездачна обиколка на България ще бъде открита на 26 август в София. До финала в Шумен ще бъдат изминати общо около 705 състезателни километра, които са разпределени в пролог, 2 полу етапа и 4 етапа с общ старт. Има общо три преминавания през Стара планина с изкачване на двете най-емблематични височини – Беклемето и Шипка, последното преминаване на Стара планина ще бъде през Котленския проход, което ще е и част от последния 5-ти етап Сливен-Шумен.

Този етап с финал в Шумен е с дължина 128,4 км. Стартът е предвиден за 12,45 на 31 август  пред сградата на община Сливен. Още от самия старт колоездачите трябва да се справят с изкачването на Карандила, което е с дължина от 1,2 км и е изпитание от първа категория. Предвиден е и един спринт за активност в Котел.

Очаква се колоната от колоездачи да навлезе на територията на област Шумен около 14,44 часа край Менгишево. След това следват път 1-7 край Конево, Иваново, Велики Преслав, Хан Крум и през "Дивдядово" ще навлязат в Шумен по бул. “Велики Преслав” до кръговото на бул. “България” и по бул. “Славянски” към сградата на община Шумен.

Официалното откриване на 70-та обиколка на България ще е на 26 август от 16,45 пред храм -  паметник “Александър Невски” в София, а веднага след това ще бъдат представени и всички отбори и участници. Прологът, който е с дължина от 1 км ще стартира в 18 ч.

Официалният старт на състезанието ще бъде даден на 27 август на пл. “Народно събрание” в София в 12,15, след което колоездачите ще потеглят по първия полу етап София – Пирдоп с дължина от 70.2 км. Вторият полу етап е от Пирдоп до Троян с дължина от 88.9 км с основното изпитание в цялата обиколка – височината Беклемето.

Вторият етап е Троян – Казънлък с дължина 108.3 км и ще започне пред сградата на Община Троян в 14,30 ч като финалът пред хотел „Казънлък“ се очаква да бъде около 17ч. Състезателите няма да преминат през центъра на Габрово, а ще се използва новият околовръстен път, за да се атакува емблематичната височина Шипка с дължина от 13 км – изпитание от първа категория.

Третият етап Казанлък – Бургас е най-дългият в обиколката с дължина от 180.5 км. Стартът на етапа е предвиден за 12.55 ч пред сградата на община Казанлък, а финалът в Бургас пред сградата на общината се очаква около 17,00 ч.

Четвъртият етап е от Бургас до Сливен с дължина от 114 км. Стартът е предвиден за 14.15 ч от Морска гара Бургас, а финалът се очаква около 17 ч. пред сградата на общината в Сливен.

Следва финалния етап Сливен-Шумен.

Очаква се в следващите дни от Българската федерация по колоездене да съобщят и участниците в 70-тата международна колоездачна обиколка на България

ШУМ.БГ