Чехът Михал Шуран от отбора на ЕйТиТи Инвестмънтс (ATT Investments) е шампионът в 70-ото издание на  Колоездачната обиколка на България, чиито финал за първи път в историята й бе в Шумен.

Шуран днес финишира в средата на основната група, но това му бе напълно достатъчно за крайния успех.

Първи в етапа Сливен-Шумен стана Микеле Гацоли от отбора на Астана-Казакстан (Astana Qazaqstan). Италианецът се наложи с финален спринт в Шумен, а победата в етапа го придвижи с няколко позиции напред и му осигури второ място в генералното класиране. Трети в общото подреждане е швейцарецът Феликс Щели от Едюкейшън Фърст (EF Education Nippo), който остана втори след Гацоли в днешния ден.

От българите най-напред в Обиколката завършва Мартин Папанов от Несебър Шокблейз, който е седми.

Победителят в Обиколката на България Михал Шуран взе и "бялата фланелка на червени точки", която се дава на най-добрия катерач.

Унгарецът Жолт Ищлщекер от Епронекс (Epronex - Hungary) е носителят на "зеленото трико" – за най-добър спринтьор. Ищлщекер взе бонус точките за спринта в Котел и с това изпревари за фланелката  американеца Джона Кили от Екс Спийд Юнайтед (X Speed United).

Шампион при състезателите до 23 години е швейцарецът Лука Йени от Едюкейшън Фърст, който облече "бялата фланелка" на подиума пред сградата на Община Шумен.

В отборното класиране шампион е полският тим Востер (Voster ATS Team), следван от ЕйТиТи Инвестмънтс и Едюкейшън Фърст.

Купа и плакет с глобалния символ на страната ни Мадарския конник, за най-добре представил се български състезател до 23 години, получи Габриел Грозев, който кара в обиколката за националния тим на България. Отличията на Грозев връчи кметът на Шумен Любомир Христов. Той награди с плакет и победителя Михал Шуран.

В церемонията по награждаването на най-добрите в 70-тата колоездачна обиколка на България участваха председателят на Българската колоездачна федерация Драгомир Кузов, зам.-кметът найден Косев, спортния експерт в общината Даниел Даулов, представители на фирмите спонсори на състезанието.

ШУМ.БГ