Областният управител на Шумен проф. Добромир Добрев ще изпрати предложения до Министерството на здравеопазването за промени в организацията на работа на ТЕЛК-комисиите, за да се преодолее забавянето на експертните решения.

Това беше решено на работна среща при областния управител по проблема, съобщиха от пресслужбата на Областна администрация.

В срещата са участвали заместник-областният управител Нели Георгиева и ръководителите на МБАЛ-Шумен, Регионалната здравна инспекция, НОИ–Шумен, КОЦ Шумен, болницата във Велики Преслав, ДКЦ-I, Държавна психиатрична болница-Царев брод, ТЕЛК-Шумен.

Според директора на Регионалната здравна инспекция д-р Пепа Калоянова проблемът със забавените експертни решения започнал след закриването през есента на 2021 г. на втория състав на ТЕЛК в Нови пазар. Многократно са правени опити за решаване на казуса, но липсата на медици е пречка да бъдат разкрити други комисии. Към момента над 4300 души чакат да получат експертни решения.

Изпълнителният директор на МБАЛ д-р Димитър Костов е обяснил, че болницата непрекъснато търси начини и възможности за преодоляване на проблема със забавените решения. Той предложил три стъпки за решаване на проблема: Премахване на районирането при разглеждането на случаите;  Подобряване на финансирането на тази дейност като стимул за лекарите специалисти; Промяна в нормативната уредба, касаеща медицинската експертиза за намалената работоспособност на хората, които са упражнили право на пенсия. 

Предложенията му са срещнали подкрепа от участниците в срещата и проф. Добрев се ангажирал да бъдат изпратени до Министерството на здравеопазването до края на тази седмица, добавиха от пресслужбата на Областна администрация.

ШУМ.БГ