Полицейска операция по безопасност на движението, насочена към пешеходците се провежда днес и утре в Шумен. Полицейски екипи са разположени край пешеходни пътеки по главните булеварди, както и на кръстовища около училища и следят за правилното поведение на пътя на пешеходците. Следи се и за нарушения на водачите.

От началото на специализираната операция, тази сутрин, до обедните часове глоби за неправилно пресичане са направени на 7 пешеходци. През тази година са възникнали 29 пътнотранспортни произшествия, при които са пострадали пешеходци. От тях 5 са били на пешеходна пътека, шест с участието на деца, две с деца на пешеходна пътека, и 10 от вида блъскане на велосипедист. През 2022 година ПТП са били 33, като 19 от тях са били на пешеходна пътека, 10 с деца и пет с деца на пешеходна пътека, осем са били ударените велосипедисти. От началото на 2023 година са констатирани 205 нарушения на пешеходците и 44 на водачи, които са отнели предимство на пешеходец.

“Целта на тази операция е да се заостри вниманието на пешеходци и водачи, когато приближават пешеходни пътеки. Засилено е присъствието на наши екипи в часовете, когато хората се придвижват до и от работните си места – сутрин, в обедните и вечерните часове. Искаме да заострим вниманието на водачите да намалят скоростта край пешеходни пътека, да пропускат пешеходците, защото това е мястото, където те имат право да пресичат и се ползват с предимство. Да се заостри вниманието и на хората извън автомобилите и те да пресичат на обозначените за това места”, каза главен инспектор Веселин Георгиев, началник сектор „Пътна полиция“ Шумен.

Той допълни, че често пешеходците пресичат на места, където им е най-удобно, а не на такива, където е най-безопасно.

Традиционно засилено полицейско присъствие ще има край училищата в първия учебен ден, 15 септември, каза още главен инспектор Георгиев, като присъствието ще продължи и след това.

“Засилваме контрола на пътя, като целта не е да се налагат глоби, а вниманието на водачите да е заострено, да спазват правилата и да пазят децата. Основната цел е да няма инциденти”, обясни Веселин Георгиев.

Той посъветва родителите да поставят светлоотразителни елементи по дрехи и раници на учениците, за да може водачите да ги виждат по-добре в тъмните часове на денонощието и призова водачите да са наистина внимателни на пътя, да не бързат, да са толерантни.

ШУМ.БГ