България с 4 медала от Европейска младежка олимпиадата по информатика - eJOI 2023, а три от отличията спечелиха състезатели от Шумен. Надпреварата се проведе в Кутаиси, Грузия и в нея участие взеха 96 младежи от 24 държави, съобщиха от Мусала Софт.

Андрей Стефанов - ПЧМГ, София е със златен медал и абсолютен шампион на олимпиадата.

Сребърно и две бронзови спечелиха другите трима в националния отбор и тримата ученици в ППМГ “Нанчо Попович” в Шумен и възпитаници на Школа А&Б.

Серкан Рашид е със сребърен медал, Симона Христова  и Иво Иванов с бронзови медали.

Ръководители на отбора са Илиян Йорданов (ИМИ-БАН) и Школа “Олимпийци” и Димитър Добрев - ШУ "Епископ Константин Преславски“ и преподавател в “Школа А&Б”.

По време на олимпиадата в Грузия бе избран новият президент на eJOI - д-р Бисерка Йовчева от Шумен.

Европейската младежка олимпиада по информатика е създадена през 2017 г. в София от президента на софтуерната компания Мусала Софт Елена Маринова, Алексей Христов, председател на УС на Сдружение на олимпийските отбори по природни науки (СООПН), д-р Бисерка Йовчева и проф. Красимир Манев, първи президент на еJOI. 

До момента домакини на престижното състезание, освен България, са Русия, Словения, Украйна, Румъния и Грузия. През 2024-та eJOI ще се проведе в Молдова.

ШУМ.БГ