Третокласници, с помощта на пътните полицаи раздадоха на водачи на автомобили специално изготвени от тях листовки с послания за безопасно шофиране и апел „Остани жив! Пази живота!“

Това се случи в деня, 20 септември, определен от ROADPOL за Ден без жертви на пътя, съобщиха от пресцентъра на полицията.

Преди това в СУ "Йоан Екзарх Български" в Шумен се проведе урок по безопасност. Малките пешеходци получиха указания за правилата за движение, безопасното пресичане на пешеходна пътека, светофар и пътните знаци. Децата опресниха знанията си за безопасно поведение при пресичане на кръстовище, при игра в близост до оживена улица. Особено внимание им бе обърнато на това, колко е важно да не се отклоняват от обичайния си маршрут до училище, да не разговарят с непознати, и да не се качват в автомобилите им.

Полицейският инспектор Тунай Юнуз припомни на децата, че е добре да имат светлоотразителни елементи, а когато пътуват в автомобилите на родителите си – да използват специалните обезопасителни столчета и колани и задължително да подсещат и другите пътници да поставят коланите си.

Викторина и открит урок по пътна безопасност в обявения Ден без загинали на пътя се проведоха днес в ДГ “Дружба”.

Безапелационни победители във викторината са децата от група „Калинка“. В присъствието на заместник-директора на областната дирекция комисар Кирил Кирилов, в оспорвана надпревара с отбори на родители, учители и представителен отбор на ОДМВР- Шумен децата показаха завидни знания и спечелиха състезанието. Отговориха правилно на  всички въпроси, свързани с безопасно шофиране и пресичане.

Заедно с инсп. Мирослав Миронов от Пътна полиция децата раздадоха на водачите листовки на участници в пътното движение, а след това участваха в открит урок по безопасно пресичане.

Беседа по пътна безопасност "Остани жив! Пази живота" се проведе и в СУ "Трайко Симеонов" в Шумен.

Как да се движим безопасно в града и извън населени места, какви са правилата при управление на тротинетки и велосипеди, как да намалим риска от попадане в пътнотранспортно произшествие, важността от поставяне на обезопасителен колан, опасностите от използване на мобилен телефон по време на шофиране и употребата на алкохол, бяха сред обсъдените теми с учениците в училището.

Дадени бяха основни съвети за повече безопасност и брошури. Инспектор Илиян Илиев от Пътна полиция сподели информация за реални ситуации. Заедно с преподавателя в СУ "Трайко Симеонов" Светослав Маджаров призоваха за спазване на правилата за безопасно движение да бъдем разумни и предпазливи, за да запазим живота.

Откритите уроци и другите занимания на полицаите с ученици са част от традиционната акция на полицията „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“. Тя се провежда в периода септември – октомври 2023 г. Седмицата от 16 до 22 септември е обявена за Седмица на детската пътна безопасност под наслов „Лесно е да спасиш живот! Просто спазвай правилата!“, а 20 септември е определен от ROADPOL за Ден без жертви на пътя.

ШУМ.БГ