С жива картина в Шумен членовете на родолюбия комитет „Кан Крум Страшний“ отбелязаха 115-тата годишнина от обявяването на Независимостта на България.

Пред Военния клуб бяха пресъздадени събитията от 1908 г., когато в Шумен е получен манифестът, с който на 22 септември във Велико Търново княз Фердинанд обявява Независимостта.

Няма писмени сведения къде точно в Шумен и от кого е прочетен пред обществеността манифеста. Предполага се, че на събитието са присъствали кметът, представители на местната администрация, духовенството и военни, обясни историкът Явор Якимов, който в живата картина бе в ролята на свещеник. Ръководителят на родолюбив комитет „Крум Страшний” Никола Колев пък разказа пред малцината събрали се шуменци за историческите факти, довели до отхвърляне на васалната зависимост от Османската империя.

По традиция след това бе организирана почерпка с кафе на пясък, локум в двора на Военния клуб.

По повод големия празник поздравление чрез пресслужбата си отправи областният управител на Шуменска област проф. Добромир Добрев. „Нека с признателност се преклоним пред нашите предци, които в онези съдбовни дни през 1908 година ни дадоха пример за единство и ни показаха, че защитата на българската национална кауза е успешна, когато сме обединени в името на Родината. Нека не забравяме, че от делата на всеки един от нас зависи бъдещето ни и да работим заедно за  просперитета и развитието на нашия регион и на страната ни!“, се казва в него.

ШУМ.БГ