Над 30 групи от читалища, фолклорни формации, детски градини, социални домове, клубове и други институции се включиха в кулинарния конкурс, който се състоя във втория ден на фестивала “Шумла”.

Надпреварата бе в три категории - “Духът на миналото. Традициите в моето село”, “Младежки и семейни кулинарни работилници. Весело и вкусно”, “Кулинарна революция. Иновативна кухня”.

Жури с председател д-р Ивелина Ефтимова, етнолог и преподавател в ШУ „Еп. К. Преславски“, и членове Валентин Върбанов и Пенка Станкова дегустира днес кулинарните произведения и отличи най-добрите сред тях.

За поредна година майсторите от фолклорната група „Лудоселци“ към НЧ „Развитие-1897“ в село Дибич бяха атракцията със своята „Месарница на барбекю“ и бяха отличени с първата награда в категорията „Кулинарна революция. Иновативна кухня“. Второто място в тази категория е за НЧ „Боян Пенев-1949“ от Шумен, третото - кулинарна група „Скопосни осмарянки“ при НЧ „Съгласие-1882“, с. Осмар.

В категорията “Духът на миналото. Традициите в моето село” победител е групата за изворен фолклор „Росен здравец“ при НЧ „просвета-1880“, с. Ивански. Втора награда бе присъдена на  групата за изворен фолклор „Иджишки напеви“ при НЧ „Добри Люцканов-1912“, с. Васил Друмев, третото отличие взеха кулинарите от НЧ „СВ. СВ. Кирил и Методий-1928, с. Лозево.

Майстори на приготвянето на храната от Дома за стари хора „Д-р Стефан Смядовски“ от Шумен спечелиха първата награда в категорията “Младежки и семейни кулинарни работилници. Весело и вкусно”. Второто място е за НЧ „Просвета-1908“, с. Мадара. В категорията журито присъди две трети награди. Те са за ДГ „Слънце“ от Шумен и за НЧ „Просвета-1926“ И ДГ „Буратино” от кв. Макак.

Наградният фонд бе 3000 лв., като победителите в категорията получиха по 500 лв, вторите – 300 лв, третите – 150 лв. Поощрителна награда от по 120 лв. получиха всички останали участници.

Днес от 17,00 часа “Шумла” продължава с дефиле и изпълнения на фолклорни формации, а от 19,30 ч. е концерт - спектакълът „Приказна нощ“ с участието на народната певица Деси Добрева, народна формация и Орк. „Виво Монтана“.

„Шумла“ ще завърши в неделя, на 24 септември. С участието на танцовите формации „Омая“, „Гайтани“ и „Шарена черга“ от 11,00 часа пред сградата на общината ще бъде организирана хоротека, с която ще бъде закрито четвъртото издание на фестивала.

ШУМ.БГ