Ректорът на Шуменския университет проф. Георги Колев е кандидатът на ГЕРБ за кмет на Шумен. Той и кандидатите за общински съветници на партията бяха регистрирани днес в Общинската избирателна комисия.

Георги Колев е утвърден от Изпълнителната комисия на ГЕРБ, обясни областният лидер и народен представител Ралица Тодорова. Кандидатурата му е предпочетена измежду тримата номинирани от събрание на общинската организация на партията.

„Мисля, че от Изпълнителната комисия /ИК/ са се съобразили с богатия административен, политически, професионален опит, който има нашия кандидат в лицето на Георги Колев. Надявам се, че ще привлечем не само симпатизанти на ГЕРБ, но и от други политически партии“, каза пред журналисти Тодорова.

„Искам да благодаря на общински и на областния координатор на ГЕРБ и на всички членове на ГЕРБ, които ме номинираха. За мен това е голяма отговорност и чест.  Искам лично да благодаря на лидера на партията и на изпълнителното бюро, за това, че от трите кандидатури бе издигната моята“, заяви кандидатът за кмет Георги Колев.

Той обясни, че се е съгласил да бъде кандидат за кмет по две основни причини – Шумен е родният му град и градът, в който е родена и отраснала дъщеря му, както и убеждението му, че на базата на 40-годишния си управленски и организационен опит ще има потенциала да се справи с тежката задача.

Колев каза, че ще води позитивна предизборна кампания. Заяви, че очаква да се стигне до балотаж. 

Относно листата за съветници той подчерта, че като кандидат от гражданска квота не може да коментира имената в нея, и обясни, че тя е напълно партийна, съставена от областното и общинското ръководство на ГЕРБ.

ГЕРБ регистрира пълна листа от 41 кандидати за общински съветници. Водач е общинския председател Албена Неделчева. Втори е Димитър Александров, трета Татяна Кипрова.

Следват Ивайло Илиев, Галин Антонов, Махмуд Аламо, Борис Иванов, Светлозар Начев, Рени Цанкова, Мелин Осман, Юлиян Вълчев, Цветелина Методиева, Данаил Иванов, Добри Стоянов, Десислава Димитрова, Силвия Кирилова, Румен Генов, Евгений Цанков, Карен Гарабедян, Димо Георгиев, Николай Стефанов, Йорданка Архонова, Дилбер Мехмедали, Стоян Тодоров, Евру Хасан, Станчо Баев, Калина Петрова, Мими Маринова, Ташо Ташев, Златина Георгиева, Едвин Хасан, Галина Гичева, Юлиян Андреев, Йордан Киров, Николета Николова, Алекси Чолаков, Димитър Димитров, Тодор Новаков, Ирена Иванова, Тодор Пенев и Владимир Димитров.

Ралица Тодорова обясни още, че целта на партията е да вкара в Общинския съвет не по-малко от 14 съветници, колкото има ГЕРБ и в настоящия местен парламент. Добави, че в нея са включени хора от всички сфери на публичния живот – „адвокати, лекари, архитекти – лица, които биха били полезни и касаят изграждането и градежа на община Шумен“.

По отношение на настоящия кмет Любомир Христов Ралица Тодорова заяви, че още преди една година той е декларирал, че се отказва от трети мандат. „Оценката за г-н Христов винаги е била положителна и казах какъв е основният акцент, но самият той декларира, че се отказва от едни предстоящи избори. И може би част от решението на ИК е свързано и с неговите изявления“, каза тя.

ШУМ.БГ