Тържество по повод 75 години от военно артилерийското образование в България се състоя в шуменския факултет “Артилерия, ПВО и КИС” на НВУ “Васил Левски”.

На плаца във Военното училище се събраха бивши началници на Висшето военно артилерийско училище, офицери от резерва и запаса, настоящи преподаватели и студенти във военния университет, партньори на училището от Полша и Румъния, офицери и командири от въоръжените сили на Република България.

“Чувствам се горд, че съм учил тук и че сега съм тук, защото тук е различно. Тук съм усещал духа, общност, семейство. Мисията на този университет е да изгражда своите възпитаници морално, умствено, физически, да ги приобщава към идеалите на дълга, честта, родолюбието и да ги изгражда като лидери. Продължавам да вярвам, че военното образование е в основата на това да имаме държава”, каза в поздравителното си слово началникът на НВУ “Васил Левски” бригаден генерал Иван Маламов.

След това той, заедно с декана на Факултет "Артилерия, ПВО и КИС" полковник Дилян Димитров и Лиляна Драгоева - директор на регионално управление източен регион на "Български пощи", валидираха пощенска марка  „75 години военно артилерийско образование“.  Художник на марката е доцент Светлин Балездров. Тя е отпечатана в тираж от 10 000 броя и е с номинал от 75 ст.

Със заповед на генерал Маламов с грамоти бяха отличени военни преподаватели и цивилни служители от НВУ, постигнали високи резултати при изпълнението на служебните си задължения и допринесли за военно образователната система.

За празника Военният факултет получи като дарение историята на 7-ми преславски пехотен, писана от подофицер Димитър Петков. Книгата е съхранявана до днес от дъщеря му Димитринка Петкова и по нейна воля днес бе дарена на факултета, като приятното задължение изпълни полковник Сашо Евлогиев. Историята на 7-ми преславски полк ще се съхранява в Музея на Шуменския гарнизон.

ШУМ.БГ