Васил Гочев Тодоров е председател на ДСБ - Шумен. Общински съветник. Магистър по география и биология, доктор по екология. Управлява собствен бизнес, като в момента е управител на „Студентски столове и общежития“ ЕАД, Клон Шумен. Семеен с две деца.

Васил Тодоров е кандидат за общински съветник с листата на ПП „Общество за нова България“ - бюлетина 38, преференция 104.

Г-н Тодоров, защо отказахте да се включите в листата на Продължаваме промяната? Защо се делите?

В качеството си на коалиционни партньори имахме очакване за сериозно и активно обсъждане на обща кандидатура за кмет на Шумен, издигната от ПП и ДБ. Същото се отнася и за предложенията ни за кандидати за общински съветници.  Местните структури на ДБ и ПП направиха своите първоначални предложения, което подсказваше, че предстои сериозен разговор. За мен беше логично да направим отстъпки, да оттеглим първоначалните си номинации и да търсим консенсус за нови лица. За съжаление това не се получи. Без наше съгласие от страна на ПП беше наложен подчертано партиен кандидат за кмет, който ние не приемаме и не припознаваме като  профил. Тук е мястото да припомня, че местната организация на ДСБ от 2011 г. издига или подкрепя кандидати с ясни граждански позиции, търсейки подкрепата на по-широк кръг от избирателите на Шумен. Ние надживяхме периода на тясното партийно мислене, което очевидно ръководи колегите от ПП.
 
Втората причина за отказа ми да се включа в листа на ПП, е подходът при формиране на листата за общински съветници. Ние предложихме да използваме опита за коалиционно поведение на колегите от Бургас. Там се стигна до отделни кандидатури за кмет на община, но единна листа на ПП и ДБ за общински съветници. Важното е, че нито един от кандидатите за кмет не влиза в листата за общински съветници.   Този модел предполага силна кметска кампания и отговорност на кандидатите, а не само стремеж да си осигурят място в общинския съвет. Следвайки този подход, направихме своите предложения за общата листа с общински съветници на ДБ и ПП. Отново не се получи сериозен и задълбочен разговор. По-скоро стана ясно, че ПП нямат особено желание да работят в коалиционен формат на територията на Община Шумен. Затова отказах да участвам в подготвяната партийна листа на ПП.

Ръководството на ДСБ застава ли зад Вашето решение?

Разбира се. Категорично. Тези наши аргументи бяха изложени пред ръководството и срещнаха пълно разбиране. Авторитетът на местната организация, последователното търсене на гражданска и експертна фигура, която да привлича по-широк кръг от избиратели в района, са нещо по-сериозно от това да следваме сляпо вижданията на хора, които към този момент ни се представят за естествени коалиционни партньори. Този наш подход е свързан и с голямата цел на ДСБ - да бъде гарант, че от наше име няма да се издигнат кандидати, свързани със статуквото. Ние ще продължаваме да подкрепяме кандидати, които реално ще работят за освобождаването на града и неговите граждани  от пипалата на ДС, които вече 30 години държат Шумен на дъното.

Това са причините за решението ми да участвам в гражданска листа, която ще защитава нашите принципи, съобразени с очакванията на нашите избиратели.

Платена публикация.