Изложба с творби на Румен Михайлов под надслов „Душа“ ще бъде открита на в 17,30 часа на 3 октомври в шуменската Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров”. Експозицията представя картини и пластики на починалия през 2019-та творец, които са част от семейната колекция и в голямата си част ще бъдат показани за първи път, съобщиха от библиотеката.

Част от биография на майстора на акварела и малката пластика Румен Михайлов са десетките му самостоятелни изложби в България, включително в родния Шумен, както и в чужбина – в Марсилия, в галерия „Papyri” (Берлин), зала „Сорос” (Бишкек, Киргизия), в Чикаго, Холандия, Люксембург и др.

Участвал е в колективни изложби в Прага, Париж, Лондон, Братислава и Виена. Негови творби са притежание на частни и държавни колекции в страната и чужбина, включително на папската колекция във Ватикана.

Михайлов е носител на званието Почетен гражданин на Шумен и Наградата на Шумен за изобразително изкуство, с която е удостояван три пъти – последно през 2018-та за Паметника на приятелството и признателността на шуменските арменци към България и българския народ.

„Душа” е втората изложба с творби на художника, която предстои да бъде открита в Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров”, а шуменци и гостите на града ще могат да я разгледат до 12 октомври.

ШУМ.БГ