10-тото издание на международния фестивал за популярната песен „Есенни шуменски вечери“ ще бъде открито утре, 29 септември от 16.30 часа пред НЧ “Добри Войников -1856“, което е организатор на проявата с финансовата подкрепа на община Шумен и със съдействието на Министерството на културата.

Фестивалът се провежда всяка година и има конкурсен характер. В десетото издание изпълненията ще се оценяват от жури в състав - Хайгашод Агасян – председател, Димитър Христов - писател и доц. Николай Андрианов – преподавател в ШУ, съобщиха от читалище “Добри Войников”..

Заявки за участие има от всички краища на България и от Украйна. Талантливите изпълнители на песни ще се състезават в два раздела: конкурс за изпълнители в две категории - „Съвременна забавна музика“ и „Популярна градска песен“ и конкурс за авторска песен. Най-много предпочитания и заявки има за първия раздел, където участниците се състезават индивидуално, с вокални групи, дуети, трио и квартети.

Организаторите очакват изпълнители от гр. Измаил, Украйна, София, Варна, Бургас, Силистра, Търговище, Шумен, Несебър, Свиленград, Севлиево и Нови пазар.

След официалното откриване на фестивала, от 17.45 започва първата конкурсна програма, която ще се състои в залата на НЧ“Д. Войников-1856“.  От 19.00 часа е концертът на Хайгашод Агасян „Не остарявай любов“.

Втората конкурсна програма започва на 30 септември от 11.00 часа, третата от 14.00 часа. След приключване на третата програма ще заседава журито и ще се наградят участниците.

Отличията – плакети, грамоти и парични награди, ще се присъждат за първо, второ и трето място в отделните панели и техните раздели, както и допълнителни по преценка на журито и една за най-добро изпълнение на българска песен.

ШУМ.БГ