Представителният отбор на баскетболен клуб “Шумен” записа победа и две загуби с малка разлика на турнира “Черноморски игри” 2023 във Варна. Участието на шуменци в надпреварата бе като последна проверка преди старта на сезона в Националната баскетболна лига.

Победител в игрите стана “Академик” Пловдив, който спечели и трите си срещи в състезанието.

В първия си мач “Шумен” загуби от “Академик” Пловдив Двубоят бе интересен за гледане и премина няколко обрата в играта, като пловдивчани удържаха финалния щурм на Шумен и се поздравиха с победата след 70:63.

Втората среща на “Шумен” в зала „Христо Борисов“  завърши с победа, след като тимът надви Ямбол със 79:76 в много оспорван двубой, решен в последните секунди.

И двата отбора започнаха срещата с много висока успеваемост от близка и средна дистанция. На няколко пъти те си разменяха водачеството, а след десет минути игра Шумен бе напред с 27:25. Преднината на тима за кратко стана и двуцифрена през втората четвърт, а на почивката той се оттегли при 49:40 в своя полза.

Баскетболистите на Янко Янков водеха и през цялата трета част, но съперникът им поддържаше много близка дистанция и преди решителния период намали за 61:67. Седем минути преди края Ямбол стигна до пълен обрат, като на свой ред дръпна с 5 точки. До края обаче Шумен отвърна със серия от 10:2 и измъкна успеха.

В последния си мач от турнира “Шумен” загуби от домакина “Черно море” с 80:86. "Моряците" си осигуриха двуцифрена преднина след силен втори период, който успяха да спечелят с 28:9, за да поведат на полувремето с 45:28.

След подновяването на играта разликата за домакините скочи и до 22 точки, но отборът на Шумен не се отказа и десет минути преди края на срещата стопи изоставането си при 53:67. През последния период баскетболистите на Янко Янков продължиха да се приближават до противника, като разликата падна и до 3 точки, но в края на двубоя домакините удържаха фронта и записаха първа победа в турнира.

Първенството в НБЛ стартира на 7 октомври. “Шумен” гостува на “Балкан” в 1-ия кръг.

ШУМ.БГ