На 03 юли 2023 г. „Алкомет“ АД получи одобрение за изпълнението на проект “ALUGREENDRY” 2023/372952 с финансовата подкрепа на Норвежки финансов механизъм 2014-2021, в рамките на програма "Развитие на бизнеса, иновации и МСП в България”.

Този важен проект е продължение на предходния ALUGREEN проект и продължава ангажимента на „Алкомет“ за опазване на околната среда.

ALUGREENDRY ще се изпълнява през следващите 12 месеца в гр. Шумен, България. Стойността му е 304 400 евро, като сумата на безвъзмездната финансова помощ 152 200 евро представлява 50% от допустимите разходи.

Проектът включва инвестиции в нова сушилня за обработка на шлам (отпадък от процеса на анодиране), използваща иновативни и подобрени методи за изсушаване на този отпадък. Също така, се предвижда закупуване на специализирано оборудване на вана за анодиране в новоизградения цех за елоксация. Тези инвестиции ще подпомогнат увеличаването на капацитета за производство на елоксирани профили и ще допринесат засилването на пазарните позиции на предприятието.

 Очакваме положителният принос към околната среда да бъде следствие от икономиите на електроенергия и природен газ, както и от намаляването на емисиите на СО2.

Платена публикация.