Трима са задържани за притежание на наркотични вещества в следобедните часове вчера, като единият е непълнолетен, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР.

Криминалисти от полицейското управление в Шумен извършили проверка в жилище на ул.  „Дедеагач“, в което се намирали трима местни жители на 26, 22 и 15 години. В хода на проверката и последвалото претърсване и лични обиски са намерени и иззети около 30 г суха тревна маса, по техни данни марихуана, около 2 г бяло вещество с неправилна форма – амфетамин и около 3 г „чай за пушене“.

Тримата са задържани за срок до 24 часа в полицейския арест. За извършено престъпление по чл. 354 „А“ ал. 1 от НК е образувано досъдебно производство.

По-късно от пресцентъра на Апелативна прокуратура – Варна съобщиха, че Окръжна прокуратура – Шумен привлича към наказателна отговорност 22-годишен за държане с цел разпространение на високорискови наркотични вещества при условията на опасен рецидив. Той ще остане задържан за срок до 72 часа с оглед довеждането му в съда за определяне на мярка за неотклонение.

От прокуратурата допълват, че П.Е. бил задържан на 4 октомври 2023 година, след като при обиск в дома му били намерени 30 грама марихуана, разпределена на дози за продажба, както и малко количество чай за пушене. В хода на разследването са установени клиенти на младия мъж, които закупували забранени субстанции от него.

Мъжът бил задържан незабавно и към момента е привлечен към наказателна отговорност за престъпление по чл. 354а, ал. 2, т. 4 от НК. Работата по случая продължава под ръководството и надзора на Окръжната прокуратура в Шумен. Предстои искане за налагане на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо П.Е. да бъде внесено за разглеждане в Окръжния съд.

На 6 октомври бе гледана мярката за неотклонение на 22-годишния П.Е. Съдът уважи искането на Окръжна прокуратура и наложи на наркодилъра най-тежката мярка за неотклонение – „задържане под стража“. 

П.Е. е привлечен към наказателна отговорност за държане с цел разпространение на наркотични вещества при условията на опасен рецидив.

Определението на съда подлежи на въззивна проверка от Апелативен съд – Варна.

ШУМ.БГ