Отборът на “Шумен” започна силно сезона в Националната баскетболна лига. В Ботевград шуменци максимално затрудниха шампиона “Балкан”, който все пак успя да спечели срешата с 88:83.

Срещата бе от 1-ия кръг на НБЛ, а двата отбора изиграха много оспорван двубой, в който  домакините водеха през повечето време, но почти до последно победителят не бе ясен.

“Шумен” поведе след 5 минути игра с 12:6, но домакините успяха да обърнат резултата и след първата четвърт имаха крехка преднина от 2 точки – 18:16.

Шампионите все пак успяха да натрупат преднина от 8 през втория период, но “Шумен” не позволи по-голямо изоставане, напротив започна да топи пасива си и в края на полувремето стигна и до пълен обрат. Последва размяна на кошове и на полувремето “Балкан” имаше преднина смо от точка – 40:39.

След почивката “Балкан” отново стигна разлика от 8 точки, но тимът на Янко Янков продължи  да играе отлично и да създава опасности под коша и пак направи обрат за 55:54. Мачът продължи да е оспорван, като преди четвъртата част ботевградският тим водеше само с 67:65.

Серия от 11:2 точки в полза на домакините им даде добра преднина в последната част на мача и за първи път разликата в мача стана по-голяма – 78:67. До края на двубоя “Шумен” отново намали разликата, но не стигна до нов обрат и загуби срещата.

За “Шумен” Браян Камерън реализира 22 точки, Уилфрид Ликей записа 21 точки и 12 борби.. С 16 точки се отчете Дейвид Ролинс.

Диксън бе над всички за победителите с 29 точки. По 14 записаха Димитър Димитров и Николай Грозев.

В следващия кръг, по програма на 14 октомври, “Шумен приема “Берое” Стара Загора.

ШУМ.БГ