Мажоретните състави на шуменския клуб “Ритмика” спечелиха две сребърни отличия на завършилото в Пловдив Европейско първенство по мажоретни спортни дисциплини и батон туърлинг.

Шуменки, като част от националния отбор на България, са вицешампионки в дисциплините Traditional Majorettes Corps (Традиционал корпус), възрастова група младежи до 12 г. и Batonflag Team  (Батон флаг) – юноши до 14 г.

В съчетанието в дисциплината Traditional Majorettes Corps подмладеният състав от Шумен се представи с 20 момичета под звуците на испанска музика. В другата дисциплина Batonflag Team мажоретките, водени от Снежана Иванова показаха композицията “Великият шоумен”.

“Състезанието бе много силно. Момичетата играха уверено, въпреки че, съставът ни е променен и има нови попълнения. Представихме се на високо ниво”, коментира за ШУМ.БГ треньорката на шуменки Снежана Иванова.

Освен шуменските мажоретки, в националния отбор бяха включени и състави от Нови пазар и Свиленград.

Съставът на “Прима” Нови пазар спечели бронзови медали в дисциплината Parade Corps (Параден корпус) при юноши. Мажоретките от Свиленград са със сребро и бронз.

Европейското Първенство по мажоретни спортни дисциплини и батон туърлинг се организира от NBTA Europe, Български Чирлидинг Съюз, като България за първи път бе домакин на високия спортен форум. Той се проведе в спортна зала “Колодрум” в Пловдив и в него участваха 1240 състезатели от 16 държави в Европа. Освен българският състав имаше представители от Белгия, Хърватия, Чехия, Англия, Франция, Италия, Република Ирландия, Люксембург, Молдова, Нидерландия, Норвегия, Румъния, Словения, Швейцария и Уелс.

ШУМ.БГ