Мащабният ремонт на улици и междублокови пространства в Шумен няма да приключи до края на годината, както бе планирано, а ще продължи и през 2024-та. Това стана ясно днес на изнесена пресконференция на кмета Любомир Христов, заместника му Боян Тодоров и производствения директор на „Автомагистрали - Черно море“ Асен Тодоров.
Ремонтът се извършва с 16-милионния банков кредит, който общината изтегли миналата година.

До момента са завършени или са в процес на завършване всички 11 улици и 5 междублокови пространства, за които има издадено разрешително за строеж. В списъка за ремонт са общо 62 улици и булеварди и 14 междублокови пространства.

„Останалите улици нямат още разрешение за строеж, защото са на етап съгласуване по институции. Ние имаме най-голям интерес да приключим бързо с този проект, защото всеки ден повече ни е разход за заплати и така нататък. Правим всичко възможно да стане възможно най-скоро, но ясно е, че ще продължим и през другата година“, каза Асен Тодоров. Според него възможен срок за приключване с всички улици и междублокови пространства е краят на идната пролет или началото на лятото. Той гарантира, че фирмата му ще работи през всеки ден от зимата, в който метеорологичните условия позволяват.

Кметът Любомир Христов обясни, че забавянията са основно заради бавното съгласуване на проектите с Енергото, ВиК и телекомуникационните оператори. Даде пример с улица „Шуменска комуна“, където 2 месеца са минали само в чакане на вкарване на кабели под земята. Друга причина е съвпадането във времето с ВиК проекта за подмяна на водопровод и канализация.

Кметът днес инспектира работата на ул. „Любен Каравелов“, където бригада пренарежда павета и изгражда нови бордюри и тротоари.

Преди това той посети река Енчова и ул. „Марица“. Там стана ясно, че изграждането на ново бетоново корито и укрепването на бреговете върви по план. Участъкът от кръстовището  на "Ген. Скобелев" до Гръцкия блок е изпълнен на 90%, а този от Гръцкия блок до кръговото кръстовище при Пети полк е на около 30%.

ШУМ.БГ