2955 превишения на скоростните режими са установени за един месец в Шуменско, сочат данните на ОД на МВР за констатираните нарушения през септември. Това е ръст с 37,2% в сравнение със същия месец на миналата година, когато в нарушения на скоростта за хванати 2153 водачи.

С превишение от над 50 км/час от максимално позволената скорост  през септември 2023-та са засечени 29 водачи. В други 84 случая са установени превишения на разрешената скорост между 41 и 50 км/час. 239 са установените водачи, които са управлявали със скорост между 31 и 40 км/час над максимално допустимата.

Общо за изминалия месец на територията на шуменската областна дирекция на МВР са установени 6073 нарушения.  

500 са санкционираните водачи за неправилно спиране и паркиране, 294 са установените нарушения за неспазване на знаци, предимство и сигнали, 49 са се движили неправилно по пътното платно.

За неизползване на обезопасителен колан или каска са съставени 127 акта за установени административни нарушения.

15 са водачите, установени да шофират след употреба на алкохол, трима – след употреба на наркотични вещества и техни аналози. Неправоспособните водачи, които са шофирали и са били проверени от екипи на полицията са 25. Временно отнети са 33 шофьорски книжки, на 36 пътни превозни средства е прекратена регистрацията. От  движение са спрени 25 ППС.

350 от проверените хора в превозни средства са били с нередовни пътни документи. 184 са били зад волана на технически неизправно моторно превозно средство, а 16 са ползвали мобилен телефон по време на управление на превозно средство. Установени са и 55 нарушения на пешеходци.

През месец септември са регистрирани 56 са пътнотранспортни произшествия на територията, обслужвана от ОДМВР – Шумен. От тях тежки са 15, в които има един загинал и 17 ранени участници в пътното движение.

ШУМ.БГ