35 училища и детски градини в Шуменско ще са със статут „средищни' за учебната 2023/2024 г. Броят им остава непроменен в сравнение с предходните години. Средищните учебни заведения са посочени в проектодокумент на Министерството на образованието и науката (МОН).

Пет са средищните учебни заведения в община Велики Преслав. Средно училище „Черноризец Храбър”, Основно училище „Св. св. Кирил и Методий”, детска градина „Снежанка” във Велики Преслав, Основно училище „Св.Св. Кирил и Методий“ и детска градина "Славейче" в село Драгоево

Във Венец средищни са Средно училище „Никола Йонков Вапцаров”, детските градини „Първи юни“ в село Осеновец и „Щастливо детство“ в село Черноглавци.

Средно училище „Св. Паисий Хилендарски” във Върбица, Обединено училище „Св. св. Кирил и Методий” в с. Бяла река, Основно училище „Гео Милев” и Детска градина „Младост” в с. Чернооково ще са със статут на средищни в община Върбица.

В община Каолиново средищни са: Обединено училище „Йордан Йовков” в с. Браничево,  Основно училище „Никола Йонков Вапцаров” в с. Лятно,  Основно училище „Христо Смирненски” с. Пристое и Средно училище „Георги Стойков Раковски” в Каолиново.

В община Каспичан със статут на средищни са: Обединено училище „Пенчо П. Славейков” в Марково, Обединено училище „Св. Паисий Хилендарски” в Плиска и Средно училище „Панайот Волов“ в град Каспичан..

Средно училище „Цанко Бакалов Церковски” в Никола Козлево, Основно училище „Св. Климент Охридски” в Пет могили, Основно училище „Христо Ботев” в Църквица са със статут на средищни в община Никола Козлево.

В община Нови пазар средищни са: ДГ “Китка”, СУ „Васил Левски“ и СУ „Хан Исперих“ в Нови пазар и Основно училище “Св. Климент Охридски” в село Стоян Михайловски

В Смядово средищно е СУ „Св.Св. Кирил и Методий“.

В община Хитрино средищни са две детски градини и едно училище – в село Трем „Червената шапчица” и детска градина  „Първи юни” в Хитрино, както и СУ „Д-р Петър Берон“ в общинския център.

Пет от средищните училища са в община Шумен - ОУ „Васил Левски” в с. Градище, Обединено училище „Христо Ботев” в с. Друмево, ОУ „Св. св. Кирил и Методий” в с. Царев брод, Девето основно училище „Панайот Волов” в кв. „Дивдядово“ и Шесто основно училище „Еньо Марковски” в град Шумен.

За средищна детска градина се определя тази, в която се обучават най-малко 4 деца в задължителна предучилищна възраст от други населени места, в които няма детска градина или училище и която за тези деца е на най-близко от мястото, където живеят. За средищно училище се определя това, в което се обучават най-малко 10 ученици в задължителна училищна възраст от други населени места, в които няма училище и за които това е училището, намиращо се на най-малко разстояние.

ШУМ.БГ