Вече пета година образователен център SmartyKids Шумен се налага като един от най-иновативните центрове за детско развитие в града. С професионализма и отдадеността си преподавателите в центъра постигат изключителни резултати, които няма как да останат незабелязани.

В школата вече се работи и с най-малките по програмата „Увлекателна математика“, която е предназначена за деца на възраст от 4 до 6 години.

„Тази година фокусът е върху децата в предучилищна възраст. Тук децата са като „гъба“, която попива всичко, до което се докоснaт и поставени в активна, иновативна среда, подготовката за училище става плавно и ефективно“  казва собственикът на SmartyKids Шумен Мая Димитрова и допълва, че програмите им „Красив почерк“, „Бързо четене“ и „Финансова грамотност“ също добиват все по-голяма популярност.

По думите й програмите на SmartyKids са създадени по руска методика, и адаптирани за България съвместно с български психолози. Идеята им не е да се развива само конкретна дейност от типа смятане, четене или писане, а да създадат едно уверено в себе си дете.

Чрез отдавна доказалата се програма „Ментална аритметика“ например се тренират фотографска памет, логическо мислене, концентрация и бързо смятане наум, което се получава посредством образи. Работи се с двете ръце, като се използва древно китайско сметало, наречено абакус. По този начин се тренират и двете мозъчни полукълба и детският мозък се развива хармонично. „С менталната аритметика децата не стават калкулатори. Не това е идеята. В същината си методиката по-скоро развива пълния им потенциал във всички аспекти на живота“, обяснява Мая Димитрова.

В образователния център SmartyKids всяко дете получава внимание и индивидуална подкрепа, тъй като се работи в малки групи от 6-8 деца. Децата и родителите биват запознавани с методиката на обучение с безплатен демо урок, като се разчита основно на партньорство, разбиране и осъзнатост на родителите.

Съвременната онлайн платформа също е част от обучението на децата, като дава 30 % успеваемост по цялата програма. Учебният материал е пресъздаден през интерфейс на компютърна игра, което прави задачите актуални и интересни, а писането на домашни работи с тях почти неусетно.

Петте педагози в центъра, сред които дългогодишният преподавател Нина Сланева, пък преминават през редовни обучения и квалификации. Получават и подкрепа от специалисти в различни области.       

„Няма лоши деца. Дори децата с по-проблемно поведение имат изключителен ресурс. Допълнителното обучение им помага чисто емоционално, чисто личностно“, споделя основателят и двигател на SmartyKids Шумен Мая Димитрова.

В SmartyKids обратната връзка се дава чрез сертифициране на ниво, а не чрез оценки. За да се постигне обаче желаният и устойчив успех, е нужна дисциплина. “Тя със сигурност не е нещо силово и не трябва да се налага. Детето трябва да бъде придружавано в този процес.  Най- ценното е децата да се научат да учат. Мотивираните деца успешно се справят със стреса в училище и трудностите, които срещат ежедневно“, обяснява тя.

Децата изграждат постоянство и воля да се справят с предизвикателствата, което ги изгражда като личности. По думите й това е особено важно, защото иначе у тях се създава модел, при който всяка трудност по пътя им ги спъва. Децата, които учат в техните програми, нямат нужда от занималня след училище. Те имат умения, дисциплина и постоянство да се справят сами с домашните си работи.

С участието си в програмата „Красив почерк“ децата тренират своето търпение и сръчността си, необходима в редица професии. В програмата „Бързо четене“ пък се развива още и качествено разбиране и запомняне на текста , а геймификацията от тип „Околосветско пътешествие“ работи за повишаване на общата им култура и поражда любов към четенето.

Отлична инвестиция в бъдещето на детето е и програмата „Финансова грамотност“, която е подходяща за деца от 8 до 15 години. Детето изгражда финансова култура и логическо мислене през игра, в която натрупва капитал и развива идеята си, за да завърши на печалба. Така децата влизат в ролята на предприемачи.  По думите на преподавателите от центъра предприемачеството е може би нашето бъдеще, защото тепърва много професии ще бъдат замествани от изкуствения интелект и роботизацията и основно умение ще бъдат предприемаческите способности.

В школата се организират и творчески работилници, свързани с различни техники и течения в изкуството. Всички те се правят в подкрепа на креативността, подобряването на фината моторика и изграждането на устойчивост на вниманието.

На въпрос какво я мотивира да продължава Мая Димитрова отговаря така: „Това осмисля всеки мой ден. Когато срещнеш едно пораснало свое дете, минало през програмите, и видиш колко далеч е стигнало, това е най-голямата награда за учителя. Това не е бизнес или продукт в сферата на услугите. Всяко едно дете е нашият отпечатък в света. Има хора, които имат мисия“

Компанията SmartyKids е на българския пазар от 6 години. В цялата страна функционират 76 центъра, в които успешно се обучават 3270 деца.

Образователен център SmartyKids Шумен се намира в гр. Шумен, бул. „Симеон Велики“ 48, ет. 2.

Телефон за контакт: 0896 671 396

Вижте фейсбук страницата му тук.

 

Платена публикация