Няма констатирани нарушения след направените проверки на адресни регистрации в общините на територията на област Шумен. За резултатите от тях областният управител проф. Добромир Добрев уведоми днес министър-председателя акад. Николай Денков, по чието разпореждане те бяха извършени, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация.

Проверени са общо 2 193 адреса в населени места във всички общини от област Шумен по график в периода от 23 до 30 октомври включително. Контролната дейност е извършена от  междуведомствени комисии, включващи представители на областната и съответната общинска администрация, представители на ОД на МВР и ТЗ „ГРАО“ Шумен.

Протоколите с констатациите на комисиите са предоставени на областния управител и на съответния кмет на община. При анализа се установява, че са спазени изискванията на Закона за гражданската регистрация. Констатациите са идентични във всяка община, като за нови адресни регистрации причините са: за да могат граждани на други държави (основно Турция) да получават български пенсии, да могат деца да получат право на достъп до желано училище, да могат да се получават социални помощи, да могат притежаващите вилни имоти на село да кандидатстват за по-евтини дърва за огрев и други.

В хода на проверката в част от общините е установено, че в случаите с извършени голям брой адресни регистрации по постоянен и настоящ адрес се касае за лица с двойно гражданство, които към момента не живеят в страната. Предвид това, членовете на комисията следва да запознаят кмета на съответната община с направените констатации, който по собствена инициатива да образува нова проверка по чл. 99б, ал. 1 от Закона за гражданската регистрация с цел изясняване на обстоятелствата.

Във връзка с депозиран в Областна администрация Шумен сигнал през месец юни 2023 година комисия извърши проверка в село Ружица, община Никола Козлево. В резултат на проверката кметът на община Никола Козлево издаде заповед, с която са заличени 6 броя адресни регистрации, съобщиха още от Областна управа.

ШУМ.БГ