Руският президент Владимир Путин нареди национализирането на завод за боеприпаси в Москва, след като механична повреда накара десетки хиляди московчани да останат без отопление и вода при минусови температури в началото на миналата седмица.

На 4 януари се спука топлопровод в Климовския специализиран боеприпасен завод в град Подолск. Оттогава се съобщава, че десетки хиляди руснаци нямат отопление в домовете си в района на Москва. Температурите навън пък са около -20 градуса.


Засегнатите райони включват градовете Химки, Балашиха, Лобня, Люберци, Чехов, Наро-Фоминск и Подолск, показва карта, публикувана от руски канал Telegram и споделена в други социални медии.

Други руски медии съобщиха, че жителите на Електростал, Солнечногорск, Дмитров, Домодедово, Троицк, Талдом, Орехово-Зуево, Красногорск, Пушкино, Раменское, Воскресенск, Лосино-Петровски и Селятино също са без ток.

Много жители започнаха да публикуват видео призиви в социалните медии, за да се оплачат, че са изправени пред замръзване. В един клип хора, живеещи в Москва, казват, че не им остава нищо друго освен да топлят домовете си с газови печки и "каквото намерим". Други казаха, че палят огньове по улиците, за да се стоплят.


"Замръзваме. В апартаментите ни е 11-12 градуса. В моята стая в момента е 6 градуса. Кажете ми как се оцелява при тази температура? Нямам думи! Искам да кажа, че не живеем, а съществуваме. И затова молим ръководството да ни обърне внимание. Администрацията на Воскресенск знае всичките ни проблеми, както казаха: "Ние сме наясно, всичко е под контрол". Но какъв е смисълът? Нищо не се променя!", гласи едно от оплакванията

Андрей Воробьов, губернатор на Московска област, обяви във вторник, че Путин е наредил заводът за боеприпаси да бъде национализиран, тъй като двама от собствениците му са "разположени в чужбина". Той не назова лицата.

"Получихме правото да поемем контрола върху тази котелна централа в рамките на извънредна ситуация", каза Воробиев, добавяйки, че котелното помещение на централата се управлява "много лошо" и "на практика няма квалифициран компетентен персонал".

Следственият комитет на Русия образува наказателно дело за това, че Климовският специализиран завод за боеприпаси не отговаря на изискванията за безопасност.

Във вторник комисията съобщи, че заради инцидента са били задържани заместник-началникът на администрацията на Подолск, началникът на котелното на завода и генералният директор на завода за боеприпаси.

Жителите на Селятино описаха ситуацията като "някаква борба за оцеляване", съобщи руският телеграм канал АСТРА.

Прекъсвания на електрозахранването също засегнаха Санкт Петербург, Ростов, Волгоград, Воронеж, Приморския край и Екатеринбург.

Днес.бг