зраелският премиер Бенямин Нетаняху повтори, че Израел няма намерение да окупира за постоянно ивицата Газа или да прогони оттам цивилното население, предаде ДПА.

"Израел се бори срещу терористите от "Хамас", а не срещу палестинското население. Правим това, като спазваме напълно международното право", каза снощи Нетаняху във видеообръщение.

Днес започват изслушванията в най-висшата съдебна институция на ООН, Международния съд в Хага. Там Южна Африка съди Израел с твърдението, че военната кампания ивицата Газа е в нарушение на конвенцията на ООН за геноцида.

"ЦАХАЛ (израелските сили) правят всичко възможно да сведат до минимум цивилните жертви, докато "Хамас" прави всичко възможно да има колкото може повече такива, използвайки палестински цивилни като човешки щитове", каза Нетаняху. По думите му израелската армия предупреждава и призовава палестинските цивилни да напуснат военните зони, докато "Хамас" ги възпрепятства да го направят.

"Нашата цел е да изчистим Газа от терористите от "Хамас" и да освободим заложниците. Щом това бъде постигнато, Газа може да бъде демилитаризирана и дерадикализирана", каза той. Премиерът допълни, че това ще създаде "възможност за по добро бъдеще както за израелците, така и за палестинците".

Съветът за сигурност на ООН поиска незабавно да бъдат преустановени нападенията на хусите срещу кораби в Червено море и призова всички държави да спазват ембаргото върху продажбата на оръжия за йеменските бунтовници, предаде Франс прес, цитирана от БТА. 

Резолюцията, внесена от САЩ и Япония, бе приета с 11 гласа "за" и 4 "въздържал се". Тя изисква от "хусите да сложат незабавен край" на атаките, които "възпрепятстват международната търговия и нарушават свободата на корабоплаването, също както мира и сигурността в региона".

От началото на войната на 7 октомври между Израел и "Хамас", хусите, които контролират голяма част от Йемен, зачестиха нападенията си, за да възпрепятстват международния морски трафик. Те твърдят, че действат в солидарност с палестинците в ивицата Газа.

Най-големият съюзник на Израел, Съединените щати, оглавиха през декември международна коалиция за защита на морския трафик в тази стратегическа зона, откъдето преминават 12 процента от търговските стоки в световен план. Коалицията е обект на критики от страна на Русия. "Няма как да не се безпокоим за сегашната ситуация в Червено море,... но сме разтревожени и от това, че САЩ и техните съюзници предпочитат, както обикновено, едностранно решение, наложено със сила", каза руският постоянен представител в ООН Василий Небензя.

Трафикът на контейнеровози в Червено море е спаднал с около 70 процента от средата на ноември заради нападенията, заяви вчера Ами Даниел, ръководител на консултантска компания в сферата на морския транспорт.

Дир.бг