Румъния стана 15-тата членка на Военноморските ударни и поддържащи сили на НАТО (STRIKFORNATO) - най-силната ударна военноморска група на алианса, съобщи днес министерството на отбраната, цитирано от новинарския сайт Зиаре.

Началникът на щаба на Военноморските сили на Румъния вицеадмирал Михай Панаит участва днес в Оейраш, Португалия, в церемония по издигане на националния флаг на Румъния пред централата на командването на Военноморските ударни и поддържащи сили на НАТО.

"В началото на годината, в която се навършват две десетилетия от присъединяването на Румъния към Северноатлантическия алианс, нашата страна стана 15-тия член на най-силната ударна военноморска група на НАТО. Партньорството между Румънските военноморски сили и STRIKFORNATO започна преди повече от една година, включително чрез участие в дейностите и мисиите, изпълнявани от Обединеното съюзническо командване в зоната на отговорност на НАТО", се посочва в прессъобщение на министерството.

Според институцията STRIKFORNATO представлява Обединено съюзническо командване с акцент върху военноморските операции и включва сили с много висока ударна способност, като например бойни групи на самолетоносачи, експедиционни групи и ударни групи, състоящи се от крайцери, разрушители и фрегати. Структурата е създадена на базата на меморандум, подписан от 13 членки на НАТО: Дания, Франция, Германия, Гърция, Италия, Норвегия, Нидерландия, Полша, Португалия, Испания, Турция, Великобритания и САЩ.

В съобщение на министерството се посочва също, че началникът на щаба на военноморските сили вицеадмирал Михай Панаит е имал двустранна среща с португалския си колега, с когото е обсъдил аспекти, свързани с укрепването на сътрудничеството между военноморските сили на двете страни. 

БТА