Белгия може да предостави всички свои изтребители Ф-16 на Украйна, съобщи министърът на отбраната Людивин Дедондер. Тя уточни в интервю за една от националните телевизии, че Белгия разполага с "няколко десетки" такива машини. По данни в медиите Белгия има около 50 такива изтребителя, половината от които са в ремонт.

Доставката на Ф-16 за Украйна зависи от получаването на новите изтребители Ф-35 за Белгийските военновъздушни сили, посочи Дедондер. По-рано бе изяснено, че първите бройки от новите самолети се очакват до края на тази година.

Можем да решим да изпратим дори всички белгийски Ф-16 на Украйна, те са няколко десетки, заяви Дедондер. По нейните думи се обсъжда предоставянето на Киев на допълнителна военна помощ за 611 милиона евро. Белгия е осигурила на Украйна от началото на войната военна помощ за 280 милиона, уточни министърът.

Дедондер съобщи, че белгийското правителство наскоро е поръчало боеприпаси за 1,2 милиарда евро, предвижда инвестиции в отбраната за 11 милиарда евро до 2030 г. и наемането на още 10 000 военнослужещи в следващите четири години. Попитана дали Белгия трябва да се готви за война, Дедондер заяви, че не би искала да тревожи обществото. Няма признаци Русия днес да се готви за нападения срещу други съседни държави, подготвяме се, макар че засега няма пряка заплаха за Белгия, каза министърът.

БТА