Инфлацията, която отразява динамиката на потребителските цени в САЩ, се е повишила през декември над очакванията. Това е станало на фона на покачването на наемите на жилищата в страната и поскъпването на хранителните стоки, сочи доклад на американското министерство на търговията, публикуван днес и цитиран от Асошиейтед прес.

Индексът, който отразява движението на цените, заплащани от потребителите (CPI), се е повишил с 0,3 на сто на месечна основа, спрямо ноември 2023 г., когато се е увеличил само с 0,1 на сто.

Повишаването на наемите на жилищата в САЩ формира над 50 на сто от нарастването на показателя през декември, допълва БТА.

На годишна основа (спрямо декември 2022 г.) потребителската инфлация в САЩ се е повишила до 3,4 на сто в края на миналата година при 3,1 на сто през ноември. Икономисти, анкетирани от Ройтерс, очакваха тя да отбележи месечен ръст от 0,2 на сто през декември и годишен от 3,2 на сто.

Данните за годишна инфлация от 3,4 на сто са над целта на Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ за повишаване на цените с до 2 на сто на годишна основа. На този фон е възможно УФР да не понижи основния си лихвен процент на своето заседание през март, въпреки че инвеститорите очакват с нетърпение това решение, посочва АП.

Дир.бг