Повече от 10 200 мирни жители са били убити и над 19 300 - ранени, от началото на руската пълномащабна инвазия в Украйна, се казва в доклад, изготвен от ръководителя на Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси (OCHA) Едем Уосорну и цитиран от украинската агенция Укринформ.

В доклада се подчертава, че само от края на декември 2023 г. до момента са загинали 125 души, а повече от 550 са пострадали в резултат на руски удари. В документа се отбелязва, че 575 деца са сред убитите от началото на продължаващата вече близо две години война.

Представител на ООН добави, че последната серия руски удари е усложнила допълнително операциите за подпомагане и е засегнала хуманитарните служители.

"Международното хуманитарно право трябва винаги да бъде строго спазвано. Международното хуманитарно право категорично забранява преките нападения срещу мирни жители и граждански обекти, както и безразборните нападения. Това включва служители на хуманитарни организации и материалите, с които работят. Освен това, по време на военните операции трябва да се полагат постоянни усилия за щадене на граждани и цивилни обекти", се казва в изявлението.

Според данни на ООН повече от 14,6 милиона души в Украйна ще се нуждаят от хуманитарна помощ през 2024 г., което се равнява на 40% от населението. Мисията на ООН получи 3 милиарда долара за хуманитарни операции в Украйна през 2023 г. и ще използва същия размер средства и тази година.

БТА