Американските сили нанесоха удар по радарен обект на хутите в Йемен, съобщиха военните, като отбелязаха, че целта на най-новият удар е била да се ограничи способността на йеменските бунтовници да атакуват морски съдове, предаде Ройтерс.

"Този удар беше извършен от американския кораб "Карни" Carney (DDG 64) с помощта на ракети "Томахок" и беше последващо действие срещу конкретна военна цел, свързана с ударите, предприети на 12 януари с цел да се намали способността на хутите да атакуват морски съдове, включително търговски кораби", се съобщи Централното командване на САЩ в платформата "Екс".

Новият удар е нанесен рано тази сутрин йеменско време.

По-рано йеменските хути са изстреляли противокорабна ракета в отговор на ударите на САЩ и Великобритания по позиции на бунтовническото движение в Йемен, заяви генерал Дъглас Симс от Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ, цитиран от Франс прес.

"Знаем, че са изстреляли поне една ракета в отговор" на ударите, заяви пред репортери Симс, като уточни, че ракетата не е поразила нито един кораб.

Русия осъди в ООН атаките от страна на Съединените щати и Великобритания по територията на Йемен срещу подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хути и ги определи като "фрапиращата агресия" и "масиран удар", предаде Франс прес.

"Тези държави извършиха масирана атака на територията на Йемен. Не говоря за нападение срещу група вътре в страната, а за нападение срещу населението на страната като цяло", заяви в Съвета за сигурност на ООН руският посланик в организацията Василий Небензя, като осъди използването на самолети, военни кораби и подводници.

Американският посланик в ООН Линда Томас-Грийнфийлд на свой ред заяви, че ударите, нанесени в отговор на нападенията на йеменските бунтовници срещу кораби в Червено море и Аденския залив, са законни съгласно международното право. Тя отбеляза, че нападенията са принудили от ноември миналата година насам над 2000 кораба да търсят алтернатива на маршрута през Червено море.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова по-рано вчера всички страни да избягват ескалация след ударите на Съединените щати и Обединеното кралство срещу хутите в Йемен.

На фона на войната между Израел и палестинското радикално движение "Хамас" напрежението в Червено море рязко се изостри, като от ноември насам подкрепяните от Иран йеменски бунтовници извършиха многобройни атаки срещу търговски кораби. Хутите твърдят, че атакуват кораби, свързани с Израел, в знак на солидарност с Ивицата Газа.

По-рано вчера висш представител на хутите предупреди, че след ударите "всички американски и британски интереси са вече законна мишена" за бунтовниците.

Подкрепяните от Иран хути, които контролират голямата част от Йемен, се зарекоха да продължат атаките си, докато населението на напълно обсадената от Израел Газа не получи достъп до повече хуманитарна помощ.

Поддържан от САЩ, Израел води опустошителна война в Газа след извършеното от "Хамас" на израелска територия кърваво нападение, при което бяха убити 1140 души, предимно цивилни, отбелязва АФП, цитирайки израелски данни.

При израелската офанзива в ивицата Газа досега са загинали 23 708 и са били ранени над 60 000 души, повечето от тях цивилни, сочат най-новите данни на здравното министерство на движението "Хамас", което управлява тази палестинска територия, подложена от 16 години на израелска блокада, предаде БТА.

Днес.бг