Руският писател Борис Акунин, който живее в изгнание от 2014 г., беше категоризиран днес като "чуждестранен агент" в своята страна - обиден етикет, който идва, след като беше включен в списъка на "терористите и екстремистите", предаде Франс прес.

Авторът на бестселъри, чието истинско име е Григорий Чхартишвили, фигурира в списъка с новите "чуждестранни агенти", публикуван днес от руското министерство на правосъдието.

Властите го обвиняват, че се е "противопоставял на специалната военна операция в Украйна" - названието, дадено от Москва на инвазията ѝ в Украйна, започнала през 2022 г.

Обвиняват го също така, че е "разпространявал невярна информация, целяща да създаде негативен образ на Русия и нейните въоръжени сили", и че е събирал средства в полза на украинската армия.

Роден през 1956 г. в Грузия, тогава съветска република, Борис Акунин е писател, известен в Русия с историческите си криминални романи, по-специално с бестселъра "Приключенията на Ераст Фандорин", герой от царската епоха.

Той е и автор на "История на руската държава" - деветтомен труд, проследяващ развитието на руската държава до революцията от 1917 г.

През 2014 г. Акунин се изказва срещу анексирането на украинския полуостров Крим, след което заминава в изгнание в Лондон, където живее и досега, посочва АФП.

На 24 февруари 2022 г. във "Фейсбук" Акунин осъжда избухването на "абсурдната война", в Украйна, а в резултат на това става съосновател на проекта "Истинската Русия", подкрепен от няколко културни дейци в изгнание и предназначен за подпомагане на украинските бежанци.

Статутът на "чуждестранен агент" налага тежки административни ограничения на съответните физически или юридически лица в Русия, включително редовни проверки на източниците им на финансиране.

Той също така задължава всяка публикация, включително в социалните мрежи, да носи етикета "чуждестранен агент", отбелязва АФП.

БТА