Русия предприе снощи нова масирана ракетна атака по територията на Украйна, в която бяха използвани крилати, балистични, балистични и управляеми ракети с въздушно базиране, както и бойни дронове. Това предаде Укринформ, като се позова на украинските военновъздушни сили.

Според тази информация Русия е изстреляла 37 ракети и е пуснала три безпилотни летателни апарата. Осем ракети са свалени.

По-рано тази седмица говорителят на военновъздушните сили заяви, че Украйна страда от недостиг на ракети за противовъздушна отбрана. Не става ясно дали този, или друг фактор е причината за ниския процент на попаденията, отбеляза Ройтерс.

Повечето от използваните през нощта типове ракети са балистични, които летят с изключително голяма скорост и са много по-трудни за сваляне, допълниха военновъздушните сили.

"Трябва да се отбележи, че повече от 20 от всички изброени (оръжия), които не са включени в броя на свалените, не достигнаха целите си в резултат на активни мерки за противодействие от страна на силите за радиоелектронна борба", се казва в изявлението.

Противовъздушната отбрана свали руски ракети в най-малко пет области на Украйна според представители на местните власти. Големият югоизточен град Днепър бе ударен, заяви областният управител, без да предостави подробности за това какво е било поразено.

Полицията в северната Черниговска област публикува снимка на голям кратер, образуван от свалена ракета. "В резултат на падане на отломки от вражеска ракета са повредени няколко жилищни домове и нежилищни постройки, една сграда е практически разрушена", казва полицията. Няма пострадали хора.

БТА