Китайското посолство в Япония заяви днес, че "се противопоставя решително" на изявлението на японската външна министърк Йоко Камикава, с което тя поздравява новоизбрания президент на Тайван Уилям Лай (Лай Чин-те), предаде Ройтерс.

В изявление, публикувано на уебсайта на японското външно министерство вчера, след обявяването на резултатите от президентските избори в Тайван, Камикава поздрави Лай за победата му, като нарече самоуправляващия се остров, за суверенитет над който претендира Пекин, "изключително важен партньор и важен приятел".

В отговор китайското посолство в Япония, без да споменава Лай или да признава победата му, определи коментарите на Камикава като "сериозна намеса във вътрешните работи на Китай", показва изявление, публикувано днес в официалния акаунт на посолството в УиЧат. "Изразяваме силно недоволство и решително противопоставяне на това и сме внесли официални заявления до японската страна", подчертава посолството.

Япония, както и повечето държави, няма официални дипломатически отношения с Тайван, което е предварително условие за установяване на дипломатически отношения с Китай. Но съюзът на Япония със САЩ, най-важният поддръжник на Тайван, и близостта ѝ до острова, заедно с неотдавнашното напрежение във връзките ѝ с Китай, накараха Токио да се стреми към по-тесни връзки с Тайпе, отбелязва Ройтерс.

"Японското правителство ще работи за по-нататъшно задълбочаване на сътрудничеството и обмена между Япония и Тайван", се казва в изявлението на Камикава.

Китайското посолство подчерта също, че Япония трябва да се въздържа от изпращане на "погрешни сигнали" към силите, стремящи се към "независимост на Тайван" - етикет, който Пекин използва, за да опише Лай и неговата Демократична прогресивна партия, припомня Ройтерс.

Освен Камикава, поздравите си към новоизбрания президент изпрати и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, отбелязва Киодо, като посочва, че американският първи дипломат изрази ангажимента на Вашингтон за поддържане на мира и стабилността в района на пролива и за мирно разрешаване на различията без принуда и натиск.

"Партньорството между американския народ и народа на Тайван, вкоренено в демократичните ценности, продължава да се разширява и задълбочава в областта на икономиката, културата и връзките между хората", заяви Блинкън. Той изрази надежда, че САЩ и Тайван ще продължат да развиват дългогодишните неофициални отношения.

БТА