Русия е извършила 626 химически атаки в Украйна от началото на мащабната война, според публикация на командването на силите за поддръжка на украинските въоръжени сили във Фейсбук, цитирана от Укринформ. Това е въпреки Конвенцията за забрана на химическите оръжия, по която Русия е страна, предава БТА.

"Силите за отбрана са регистрирали 626 случая на използване от Руската федерация на боеприпаси, снабдени с отровни химикали. От тях 51 случая са регистрирани само през януари тази година", се казва в поста.

Всеки ден се регистрират до десет случая на използване на химикали.

Най-често противникът използва гранати, като например К-51 и РГР, които се хвърлят от дронове. Използват се обаче и самоделни взривни устройства, снабдени с дразнещи вещества. Регистриран е и артилерийски обстрел със снаряди, съдържащи опасни химически вещества.

На 14 декември 2023 г. Украйна регистрира използването на нов тип специални газови гранати РГ-ВО, съдържащи химическото вещество CS (хлорбензалмалонодинитрил - бел. ред.).

Около 36 случая на използване на опасни химически вещества са документирани и изпратени за разследване в рамките на наказателно производство от групи за радиационно, химическо и биологическо разузнаване от военните части на Командването на силите за поддръжка и Службата за сигурност на Украйна.

Според Института за изследване на войната 810-а пехотна бригада на руския Черноморски флот е потвърдила, че умишлено използва химически оръжия срещу украинските сили в явно нарушение на Конвенцията за забрана на химическите оръжия, по която Русия е страна, отбелязва Укринформ.

Днес.бг