Съединените щати смятат, че Русия разработва базирано в Космоса ядрено оръжие за противодействие на сателити, чиято детонация може да наруши всичко - от военните комуникации до мобилните приложения за споделено пътуване, съобщи Ройтерс, като се позова на източник, запознат с въпроса.

Източникът, който говори при условие за анонимност, заяви, че според него системата ще включва ядрено взривно устройство, поставено в орбита.

Вчера руският президент Владимир Путин заяви, че Русия е против разполагането на ядрени оръжия в Космоса, а неговият министър на отбраната категорично отрече съобщенията, че Русия разработва ядрен потенциал за Космоса.

Съобщенията за възможна руска разработка се появиха, след като на 14 февруари председателят на комисията по разузнаване на Камарата на представителите на САЩ от Републиканската партия направи загадъчно изявление, в което предупреди за "сериозна заплаха за националната сигурност".

Най-ясният признак, че според Вашингтон Москва работи по космическо антисателитно ядрено оръжие, беше коментарът на говорителя на Белия дом в четвъртък, че Съединените щати смятат, че разработваната система би нарушила Договор за принципите на дейността на държавите по изследване и използване на космическото пространство, отбеляза Ройтерс

Договорът от 1967 г. забранява на страните, които са го подписали - включително Русия и Съединените щати - да поставят "в орбита около Земята обекти, носещи ядрени оръжия или други видове оръжия за масово унищожение".

Отношенията между САЩ и Русия вече са обтегнати поради много проблеми, сред които на първо място е нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г., което предизвика най-голямата конфронтация между Запада и Русия след Карибската криза от 1962 г.

В събота вестник "Ню Йорк таймс" съобщи, без да се позовава на източници, че през последните седмици от американските шпионски служби е разпространено предупреждение, че Русия може би планира изстрелването на нов секретен военен спътник и че ключовият въпрос е дали ще го използва, за да изведе в Космоса действително ядрено оръжие.

Днес.бг