Руската прокуратура поиска днес от министерството на правосъдието да обяви Алла Пугачова за "чуждестранен агент", предаде Ройтерс, като се позова на РИА Новости.

По-рано в Русия се появиха медийни информации, че властите подготвят такъв ход срещу иконата на съветската поп музика, която се обяви против войната срещу Украйна, пише БТА.

Тази сутрин говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че не разполага с официална информация по въпроса.

Припомняме, че певицата Алла Пугачова беше призована от Руската православна църква да се извини за критиките срещу войната в Украйна.

Изпълнителката, която от десетилетия е изключително популярна в Русия и други части на бившия СССР, напусна страната и замина за Израел заедно със съпруга си. Тя направи това няколко седмици, след като Русия изпрати войски в Украйна през февруари 2022 г.

През септември същата година Пугачова предизвика широко внимание както от страна на поддръжниците, така и от страна на противниците на конфликта, като заяви, че руските войници умират за "илюзорни цели" и че страната се е превърнала в "парий".

Седемдесет и четири годишната Пугачова е една от най-известните личности в Русия - позната на поколения руснаци с хитовете си, сред които е и като песента от 1982 г. "Милион червени рози", както и с филма от 1978 г. "Жената, която пее".

В миналото Пугачова беше почитана и от двамата президенти Владимир Путин и неговия предшественик Борис Елцин. Когато Михаил Горбачов почина през 2022 г., тя похвали последния съветски лидер за това, че е допуснал свободата в страната и е отхвърлял насилието.

Дир.бг